Każda okazja jest dobra, by zrobić tort. A zatem do dzieła!
Tort biszkoptowy z bezą i śmietanowym kremem
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Białka ubijam na pianę. Następnie powoli dodaję cukier. Gdy się połączą, wlewam żółtka i dalej ubijam. Wsypuję mąki, kakao, proszek i dodaję wodę (najczęściej wlewam ją do miseczki po żółtkach i dokładnie wypłukuję resztki jajek). Miksuję do połączenia składników.
Masę wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Są różne szkoły pieczenia biszkoptów. Ja wstawiam ciasto do lekko nagrzanego piekarnika [za każdym razem, gdy wstawiłam do już nagrzanego, ciasto ścinało się z wierzchu i nie rosło] i piekę w 180C do suchego patyczka, ok 30-40minut. Wyjmuję gorący i opieram blaszkę pod kątem o ścianę - dzięki temu nie opada.
Beza:
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka octu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na sztywno. Następnie dodaję po łyżce cukru i na koniec ocet i mąkę. Z papieru do pieczenia wycinam okrąg wielkości dna tortownicy i wykładam na niego ubitą bezę. Piekę w 160C ok 20-30 minut.
Masa:
- kostka masła 82%
- dwa opakowania 180 g śmietany Zott Nature 18%
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki cukru udru
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło ucieram na puch, wsypuję cukier i miksuję. Następnie dodaję po łyżce śmietanę i dalej ubijam. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w mikrofali (ok 30-40s). Płynną czekoladę wlewam do masy i miksuję do połączenia składników.
Orzechy:
- 100g orzechów (u mnie mieszanka laskowych i włoskich)
- 50g cukru
- 2 łyżki masła
Masło rozpuszczam w garnku, dosypuję cukier, a gdy się rozpuści dodaję orzechy i smażę, aż się zrumienią. Gorącą masę wykładam na papier do pieczenia, rozsmarowuje i zostawiam do przestygnięcia. Od czasu do czasu mieszam, żeby się nie zbryliła.
Poncz:
- mocny napar z herbaty (szklanka)
- sok z cytryny
- miód
Wykonanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz