czerwca 05, 2016

Smalec z białej fasoli

Lubicie smalec?? Jeśli tak, ale nie chcecie jeść go często z uwagi na kalorie, to zachęcam do zrobienia jego zdrowej wersji. Jest taka?? Oczywiście. I nie ma w nim ani grama mięsa, tłuszczu, a za to mnóstwo zdrowego białka roślinnego. Zapraszam na smalec z białej fasoli. Wyglądem i smakiem przypomina ten 'prawdziwy'. Zróbcie i zaskoczcie swoich bliskich :)

smalec

Smalec z białej fasoli

  • puszka białej fasoli (może być też sucha ugotowana)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju
Fasolę odcedzam (nie wylewam płynu) przekładam do kielicha blendera i miksuję na gładką pastę (w razie potrzeby można dolać trochę odlanego płynu). Cebulę i jabłko kroje w kostkę i podsmażam na oleju, aż cebula się zeszkli. Usmażone dodaję do fasoli, wsypuję przyprawy i krótko miksuję. Można zajadać od razu, można też podawać po schłodzeniu w lodówce. 

smalec


5 komentarzy :

  1. Bardzo go lubimy! :D Jeszcze jak się sypnie płatków drożdżowych to smak jest cudowny :P Jedzony wraz z parowanym brokułem jest najlepszy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio często słyszę o płatkach drożdżowych, ale nigdy ich nie próbowałam. Jestem ciekawa ich smaku

      Usuń
    2. Jak już to koniecznie kup z firmy Radix są najlepsze jakie jadłyśmy i bardzo czujne :)

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger