Lubicie smalec?? Jeśli tak, ale nie chcecie jeść go często z uwagi na kalorie, to zachęcam do zrobienia jego zdrowej wersji. Jest taka?? Oczywiście. I nie ma w nim ani grama mięsa, tłuszczu, a za to mnóstwo zdrowego białka roślinnego. Zapraszam na smalec z białej fasoli. Wyglądem i smakiem przypomina ten 'prawdziwy'. Zróbcie i zaskoczcie swoich bliskich :)
Smalec z białej fasoli
- puszka białej fasoli (może być też sucha ugotowana)
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1-2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- sól do smaku
- 1 łyżka oleju
Fasolę odcedzam (nie wylewam płynu) przekładam do kielicha blendera i miksuję na gładką pastę (w razie potrzeby można dolać trochę odlanego płynu). Cebulę i jabłko kroje w kostkę i podsmażam na oleju, aż cebula się zeszkli. Usmażone dodaję do fasoli, wsypuję przyprawy i krótko miksuję. Można zajadać od razu, można też podawać po schłodzeniu w lodówce.
Bardzo go lubimy! :D Jeszcze jak się sypnie płatków drożdżowych to smak jest cudowny :P Jedzony wraz z parowanym brokułem jest najlepszy :D
OdpowiedzUsuńOstatnio często słyszę o płatkach drożdżowych, ale nigdy ich nie próbowałam. Jestem ciekawa ich smaku
UsuńJak już to koniecznie kup z firmy Radix są najlepsze jakie jadłyśmy i bardzo czujne :)
UsuńZnam podobny przepis na smalec :)
OdpowiedzUsuńZnam podobny przepis na smalec :)
OdpowiedzUsuń