kwietnia 07, 2019

Chlebek bananowy z czekoladą

Do tego ciasta najlepsze są banany, które większość wyrzuca - takie z ciemną, brązową skórką, mocno przejrzałe są sekretem udanego chlebka. Im ciemniejsze tym słodsze, im słodsze tym mniej zwykłego cukru dosypujemy i tym ciasto smaczniejsze. Nie od dziś wiadomo, że banan i gorzka czekolada to para udana i to ciasto jest na to kolejnym dowodem. Na ciepło, gdy spomiędzy miękkiego ciasta wypływa czekolada, smakuje nieziemsko. A zapach unoszący się w domu dodatkowo zaostrza apetyt. U nas rzadko zostaje na drugi dzień. 


 Chlebek bananowy z czekoladą

  • 3-4 banany (bardzo dojrzałe)
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl cukru (lub więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 170 g mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżka cukru waniliowego
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Obrane banany rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję pozostałe składniki (kolejność jest nieważna) i dokładnie mieszam łyżką lub mikserem, żeby składniki się połączyły. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 st C. Gotowe ciasto przekładam do blaszki. Piekę około 50 minut (do suchego patyczka). 



6 komentarzy :

  1. Czekolada i banany to zawsze dobre połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam już wiele przepisów na chlebki bananowe :) ten jest naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny chlebek, chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteśmy fankami wypieków z bananów :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Te chlebki bananowe to świetne wykorzystanie przejrzałych bananów :D Często je tak wykorzystuję, bo zawsze kupuję zbyt dużo ;))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A właśnie mam w kuchni takie ciemne banany- miałam zrobić muffiny, a może jednak chlebek?
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger