Lubicie sałatki? Ja bardzo. Przeróżne. Na zimno i na ciepło. Lekkie, pełne warzyw, polane winegretem z dodatkiem chrupiącej bagietki i te bardziej sycące z makaronem, mięsem i cięższymi sosami. Zawsze jest pora, by po nie sięgnąć. Lekki obiad, szybka kolacja, goście, impreza... A listę kombinacji ograniczyć może tylko nasza wyobraźnia...
Sałatka z makaronem i ciecierzycą jest lekka, ale i sycąca. Jest w niej wszystko: mięso, makaron i sporo warzyw. Łatwo ją odgrzać, ale na zimno też dobrze smakuje.
Sałatka z makaronem i ciecierzycą
- 200 g makaronu (u mnie wstążki)
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika/z puszki)
- czerwona papryka
- cukinia
- mięso z kurczaka (gotowane, pieczone)
- garść kolendry
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 100 ml oleju
- sok z 1/2 cytryny
Makaron gotuję al dente. Odcedzam. Paprykę kroję w paski, cukinię w pół talarki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam paprykę i cukinię. Przesmażam chwilę na silnym ogniu, aż zaczną się rumienić, ale pozostaną jędrne (na pół twardo). Solę, dodaję świeżo zmielony pieprz i posiekany ząbek czosnku. Dodaję pokrojone mięso z kurczaka (kładę na patelni obok warzyw) i również chwilę smażę. Olej mieszam z sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki układam warstwami w słoiku lub salaterce. Przed podaniem posypuję kolendrą i polewam sosem.
Uwielbiam sałatki :) a zwody po cieciorki bezy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy tego typu sałatki :)
OdpowiedzUsuń