kwietnia 05, 2018

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Uwielbiam kiedy smaczne danie mogę przygotować szybko i łatwo. Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem robię często na kolację, zamiast kanapek lub gdy wpadają znajomi. Wykorzystanie gotowego ciasta znacznie skraca czas pracy - prawie zawsze mam je w lodówce. W razie najazdu niespodziewanych gości w kilka chwil mogę wyczarować danie obiadowe/kolacyjne lub deser.

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 100 g fety
  • 100 g sera cheddar
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • jajko do posmarowania
Szpinak myję, osuszam, wrzucam na patelnię i smażę, aż zacznie mięknąć. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmażam. Wyjmuję na deskę, siekam i przekładam do miski. Dodaję pokruszone sery, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie rozwijam, kroję na kwadraty. Na środek każdego kładę po łyżce farszu i zlepiam w trójkąty. Układam na blasze, wyłożonej papierem. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 15-20 minut w 180 st C.

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger