Kotlety jajeczne to dobry pomysł na postny obiad. Można je też zajadać na zimno lub włożyć w bułkę i potraktować jak bezmięsnego burgera. Ważne, że są smaczne, pożywne i szybko się je robi.
Kotlety jajeczne
- 9 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
- bułka tarta do obtoczenia
Ugotowane jajka kroję w drobną kostkę (można zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem). Dodaję surowe jajko, posiekaną natkę, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej. Mieszam. Z masy formuję okrągłe kotleciki. Obtaczam w bułce i odkładam na stolnicę. Jeśli mam czas, to wstawiam na 30 minut do lodówki. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Nasza mama je kiedyś często robiła :) Jadłyśmy je zawsze z litrem ketchupu xD
OdpowiedzUsuń