Śledzie to nieodłączny element świątecznego stołu, podobnie jak bakalie i przyprawy korzenne. Jeśli połączymy te składniki powstaną korzenne śledzie pysznie nadziane orzechami w miodzie. Zestawienie może zaskakujące, ale naprawdę warte wypróbowania. Przepis wyszperałam w jakiejś kulinarnej gazetce sprzed lat i myślę, że zasługuje na udostępnienie.
Korzenne śledzie z orzechami
- 1 szkl oleju
- kawałek imbiru
- łyżka octu
- kilka ziaren pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 4 goździki
- szczypta cynamonu
- 6 matiasów
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
W garnku mieszam olej ze startym imbirem, rozgniecionym zielem angielskim, pieprzem, goździkami i cynamonem. Podgrzewam do prawie zagotowania. Wlewam łyżkę octu i odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie namaczam śledzie. Kiedy olej z przyprawami ostygnie zalewam nim wymoczone śledzie i odstawiam na dobę. Po tym czasie filety wyjmuję i osączam z zalewy. Na patelni prażę posiekane orzechy. Kiedy przestygną łączę je z płynnym miodem i skrapiam olejem. Na każdy filet nakładam po łyżeczce farszu i zwijam jak roladki. Przed podaniem każdą można przekroić na pół.
orzechy, korzenie, śledzie, wszystko to co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZa śledziami nie przepadamy ale smakowicie te wyglądają :D
OdpowiedzUsuń