listopada 29, 2017

Korzenne śledzie z orzechami

Śledzie to nieodłączny element świątecznego stołu, podobnie jak bakalie i przyprawy korzenne. Jeśli połączymy te składniki powstaną korzenne śledzie pysznie nadziane orzechami w miodzie. Zestawienie może zaskakujące, ale naprawdę warte wypróbowania. Przepis wyszperałam w jakiejś kulinarnej gazetce sprzed lat i myślę, że zasługuje na udostępnienie.

Korzenne śledzie z orzechami


Korzenne śledzie z orzechami

  • 1 szkl oleju
  • kawałek imbiru
  • łyżka octu
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 6 matiasów
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
W garnku mieszam olej ze startym imbirem, rozgniecionym zielem angielskim, pieprzem, goździkami i cynamonem. Podgrzewam do prawie zagotowania. Wlewam łyżkę octu i odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie namaczam śledzie. Kiedy olej z przyprawami ostygnie zalewam nim wymoczone śledzie i odstawiam na dobę. Po tym czasie filety wyjmuję i osączam z zalewy. Na patelni prażę posiekane orzechy. Kiedy przestygną łączę je z płynnym miodem i skrapiam olejem. Na każdy filet nakładam po łyżeczce farszu i zwijam jak roladki. Przed podaniem każdą można przekroić na pół. 
Korzenne śledzie z orzechami

Korzenne śledzie z orzechami
 

2 komentarze :

  1. orzechy, korzenie, śledzie, wszystko to co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za śledziami nie przepadamy ale smakowicie te wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger