To druga, zaraz po pomidorowej, ulubiona zupa Nikosia. Jest aromatyczna, pełna witamin (to lubią mamy), sycąca i atrakcyjna wizualnie, a to dzięki zabawnym małym makaronowym gwiazdkom. Jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu - starte warzywa ugotują się znacznie szybciej, niż te, pokrojone w kostkę. Zupa znika błyskawicznie.
Nikosiowa jarzynka z gwiazdkami
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- kawałek dyni (np wielkości marchewki)
- 2 l wody
- 2 skrzydełka z kurczaka
- liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soli morskiej
- gałązka natki pietruszki
- gałązka lubczyku
- łyżka masła
- 4-5 łyżek makaronu gwiazdki Lubella
Umyte i obrane warzywa: marchew, dynię, pietruszkę i selera ścieram na tarce. W garnku rozgrzewam łyżkę masła i wrzucam starte warzywa plus kawałek pora (można go pokroić w plasterki, ale Niko nie lubi, więc daję całego dla smaku). Chwilę przesmażam. Dodaję obrany ząbek czosnku (w całości), skrzydełka i zalewam wodą. Dorzucam przyprawy i zioła i gotuję około 30 minut. Pod koniec dodaję makaron i gotuję do miękkości.
#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Ty mi wrzucaj tu codzienny jadłospis a ja będę wiedziała co gotować ��������
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ☺ dziś na śniadanie była manna na mleku, zupę już masz, a na drugie placki z jabłkami (to dla Nikusia, bo gorączkuje i na nic innego nie ma apetytu)
UsuńFajna zupa, pożywna i bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńTo u nas prawdziwy hit
UsuńZ chęcią byśmy się poczęstowały teraz taką zupką :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy :)
Usuń