grudnia 01, 2016

Krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa aby stała się miękka musi poleżeć 2-3 dni zamknięta. Potem wraz z upływem czasu jej wartość smakowa wzrasta :) Do przełożenia najlepsze będą gęste powidła śliwkowe.
krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa

  • 1 kg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg miodu
  • 10 dkg masła
  • 2 jajka
  • karmel (2dkg cukru + 1/8l wody)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 żółtko do posmarowania
  • gęsty dżem do przełożenia
Z cukru i wody przygotowuję karmel (cukier rumienię w rondelku, nie mieszam, ewentualnie potrząsam garnkiem, następnie wlewam wodę i zagotowuję). Cukier przekładam do garnka i zalewam gorącym karmelem. Czekam, aż się rozpuści i dodaję miód. Zagotowuję i odstawiam do ostygnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję mieszankę z garnka, sodę, jajka i rozpuszczone przestudzone masło. Mieszam łyżką. Następnie wyjmuję na stolnicę (podsypaną mąką) i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie to dodaję mąki, jeśli za gęste - można dolać trochę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie wykładam papierem do pieczenia dwie blachy. Ciasto dzielę na połowę i z każdej rozwałkowuję placek. Przekładam go na wałku na blachę i wyrównuję brzegi (palcami lub mniejszym wałkiem, ewentualnie szklanką). Wierzch smaruję rozmąconym żółtkiem. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st C około 25-30 minut. Upieczone placki odkładam do przestygnięcia. Potem każdy z nich dzielę na 3 części i przekładam gorącym dżemem (wcześniej dżem podgrzewam w rondelku). Gotowe pierniki układam na tacy obok siebie i przyciskam obciążoną deską do krojenia. Na drugi dzień przekładam je do pojemnika, obkładam kawałkami jabłek i zamykam. Po dwóch dniach polewam polewą czekoladową. 

4 komentarze :

  1. wspaniała krajanka ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Z powidłami śliwkowymi musi smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Wygląda naprawdę bardzo smacznie, a połączenie smaku powideł i piernika po prostu musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten czas oczekiwania jest najgorszy :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger