Kto nie zna smaku tego przysmaku? :) Dla wielu z nas to wspomnienie dzieciństwa. Uwielbiany i zjadany co do okruszka zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dziś, kiedy sklepowe półki uginają się pod różnymi czekoladami, kremami, batonikami, blok odszedł nieco w zapomnienie. A szkoda, bo smak niepowtarzalny! Dziś prezentuję wam blok czekoladowy wykonany przez mojego męża :)
Blok czekoladowy
- kostka margaryny
- 1 szkl cukru
- 1/2 szkl wody
- 1/2 opakowania mleka w proszku (nie granulowanego)
- 3 łyżki kakao
- 2 paczki herbatników
Margarynę, cukier i wodę umieszczam w garnku i zagotowuję (składniki muszą się rozpuścić). Następnie wsypuję kakao i mleko w proszku i miksuję mikserem, aż masa będzie pozbawiona grudek. Dodaję pokruszone ciastka, mieszam i przelewam do dowolnej formy wyłożonej folią spożywczą.
Mistrzem w robieniu bloku czekoladowego jest nasza babcia :D Wiele razy robiłyśmy same ale jakoś tego smaku nie udało nam się podrobić :D
OdpowiedzUsuń