To będzie imprezowy hit! Zniknie ze stołu szybciej, niż myślisz! Pięknie się prezentuje, szybko robi i łatwo ją podzielić. Będzie też świetnym urozmaiceniem świątecznego menu. Zaskoczy formą niejednego z gości. Niby nic takiego, ot kilka składników, a jaki efekt. Mowa o sałatce z tuńczyka, ale nie byle jakiej, a podanej na krakersach.
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka ugotowane na twardo
- około 100g żółtego sera
- około 3 łyżek majonezu
- szczypiorek lub natka pietruszki
- paczka krakersów
Tuńczyka przekładam do miski, rozdrabniam, dodaję łyżkę majonezu i dokładnie mieszam. Ser trę, również dodaję do niego łyżkę majonezu i mieszam. Żółtka oddzielam od białek, białka ścieram na tarce jarzynowej, a żółtka na drobnej. Do białek dodaję majonez. Na prostokątnym talerzu (lub w blaszce) układam warstwę krakersów. Rozsmarowuję na niej tuńczyka, przykrywam go krakersami (ważne, żeby ciastka układać tak samo, jedno nad drugim). Następnie wykładam żółty ser i znowu krakersy. Teraz kolej na białka. Posypuję je żółtkami i posiekaną zieleniną.
Każdy lubi krakersy i tak fajnie podane muszą naprawdę super smakować :D
OdpowiedzUsuń