Indyk to delikatne mięso, które świetnie komponuje się z młodymi warzywami i ziołami. Do duszenia polecam udziec, ma ciemniejsze mięso i nie wysycha tak szybko jak pierś. Ponieważ w prostocie siła, nie dodaję do niego dużej ilości przypraw. Wystarczy sól, pieprz i zioła. Jako dodatek - kasza i pyszny sycący obiad gotowy.
- udziec z indyka
- 2 pęczki młodej marchewki
- 1 cukinia (u mnie żółta)
- 1 por
- 3 gałązki lubczyku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Udziec myję, oczyszczam i kroję w większą kostkę. W garnku rozgrzewam olej i wrzucam mięso. Obsmażam z każdej strony. W tym czasie myję warzywa. Pora i cukinię kroję w grubsze plastry, marchewkę zostawiam całą (jeśli jest duża, można przekroić na pół). Lubczyk i pietruszkę drobno siekam. Do podsmażonego mięsa dodaję warzywa i zioła, solę, pieprzę, dokładnie mieszam, podlewam wodą lub bulionem (około 3/4 szkl - wszystko zależy od ilości mięsa) przykrywam pokrywką i duszę około 20 minut. Można zaprawić mąką.
Też bardzo lubimy indyka a w towarzystwie z warzywkami smakuje nam najbardziej :)
OdpowiedzUsuń