Fasolka szparagowa to obok kalafiora warzywo chętnie zjadane w towarzystwie przesmażonej na maśle bułki tartej. Potrawa pyszna, ale ci, którzy liczą kalorie nie mogą sięgać po nią za często. Proponuję zatem fasolkę w sosie pomidorowym - 100% warzyw, 100% zdrowia, 99% fit (-1% za smażenie :) ) Może stanowić samodzielne danie lub być świetnym dodatkiem do mięsnego obiadu (ja niedawno podałam ją z kotletami z czerstwego chleba, przepis o tu. Zapraszam!
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Nie podaję ilości składników, bo wszystko zależy od waszych potrzeb i smaków.
- fasolka szparagowa
- pomidory
- cebula
- czosnek
- sól, cukier, pieprz, oregano (najlepiej świeże)
- olej do smażenia
Fasolkę gotuję w osolonym wrzątku około 10 minut (ma być lekko chrupka). W tym czasie rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Solę i wsypuję szczyptę cukru, mieszam i smażę, aż się zeszkli. Następnie dodaję pokrojone pomidory (obojętnie jak) i smażę od czasu do czasu mieszając, aż się rozpadną. Następnie dodaję posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podgotowaną fasolkę. Mieszam dokładnie, przyprawiam do smaku i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz