Wiosna w pełni, zielono wkoło i zielono na talerzu. Przedstawiam zupę krem z brokuła i jarmużu z fetą oraz intrygującym dodatkiem - białą czekoladą. Zaskoczeni?? Słodycz czekolady idealnie komponuje się ze słonością sera i trochę mdłymi warzywami.
- 1 brokuł
- 1/2 opakowania jarmużu
- bulion warzywny
- 1/3 kostki fety
- biała czekolada
- pieprz
Brokuła myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam bulionem tak, aby przykrył warzywa. Gotuję, aż brokuły zaczną mięknąć. Dodaję jarmuż i gotuję jeszcze około 5 minut. Całość blenduję, dodaję pokruszoną fetę. Przyprawiam pieprzem, można też dodać bazylię. Przelewam do miseczek i do każdej dodaję po łyżce startej białej czekolady. Świetnym dodatkiem do zupy będą podpłomyki http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/05/podpomyki.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz