maja 20, 2016

Domowe fishburgery

Fast food nie musi być niezdrowy. Nie zawsze też jego wykonanie jest fast. Może być pełnowartościowym daniem, jedzonym bez wyrzutów sumienia, jeśli użyjemy zdrowych składników. Dziś zapraszam na fishburgery z łososia i batata. 
Burger z łososia i batata

  • 300 g łososia surowego
  • 1 batat
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka grahamka
  • jarmuż
  • olej
  • sól, pieprz
  • majonez, ketchup
  • dowolne warzywa
Batata obieram, myję i kroję na kawałki. Gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Przekładam razem z łososiem do malaksera i rozdrabniam. Dodaję posiekaną natkę, sól, pieprz. Wbijam jajko i dokładnie mieszam. Ręce zwilżam wodą i formuję kotlety. Smażę na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony (fishburgery są bardzo delikatne, trzeba uważać przy ich przewracaniu, należy dobrze podsmażyć jedną stronę i dopiero przewrócić na drugą). W tym czasie, gdy smażą się kotlety włączam grill w piekarniku i wstawiam przekrojone na pół grahamki. Obok układam jarmuż polany olejem i lekko posolony. Piekę do zrumienienia. Gotowe bułki smaruję majonezem, keczupem, układam warzywa - u mnie ogórek kanapkowy - na to kładę kotlet i na wierzch chipsy z jarmużu. Przykrywam bułką i gotowe! Można zajadać bez wyrzutów sumienia. 

Burgery z łososia i batata

Burgery z łososia i batata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger