maja 18, 2016

Ćwiartki kurczaka pieczone z jabłkami w cydrze

Pieczony kurczak to kolejne z dań, które właściwie robią się same. Nie ma nic prostszego, niż wstawienie mięsa do piekarnika. Idealny kurczak powinien mieć chrupiącą skórkę i miękkie soczyste mięso. Jest na to kilka patentów. Dziś przedstawiam jeden z nich - podlanie bulionem/wodą/a u mnie tym razem cydrem. Do tego szara reneta i rozmaryn - pachniało nieziemsko.


kurczak pieczony

  • ćwiartki kurczaka
  • 2 jabłka (u mnie szara reneta)
  • 0,3 l cydru
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Mięso myję, osuszam, odcinam tłuszcz. Solę, dodaję świeżo zmielony pieprz, rozmaryn i odstawiam do lodówki na noc lub przynajmniej na godzinę. Następnie przekładam mięso na blachę, dodaję jabłka pokrojone w ćwiartki, jeszcze trochę świeżego rozmarynu i całość zalewam cydrem. Wstawiam do piekarnika i piekę w 180 st C około 40 minut. W trakcie pieczenia od czasu do czasu polewam mięso cydrem (z blachy). Pod koniec pieczenia włączam grill i rumienię wierzch. Podaję z ryżem, który polewam powstałym sosem. 

kurczak pieczony





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger