kwietnia 25, 2016

Szczawiowa

Wiosna to wspaniały czas. Przyroda budzi się do życia, ptaki ćwierkają, słońce świeci...a zupę można ugotować z tego, co rośnie za oknem ;) Tym, którzy nie mają działki czy ogródka, polecam spacer na łąkę. Warto nazrywać więcej szczawiu i zamknąć go w słoiczki, by cieszyć się smakiem tej wiosennej zupy przez dłuższy czas. 


  • pęczek szczawiu
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • żeberko wieprzowe surowe
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • gałązka lubczyku
  • sól, pieprz
  • śmietana 18%
  • jajka do podania
  • łyżka masła
Żeberko moczę w wodzie, wkładam do garnka, dodaję starte marchewkę i pietruszkę, dorzucam przyprawy, zalewam zimną wodą, przykrywam i gotuję ok 20-30 minut. Umyty i przebrany szczaw kroję i podsmażam na maśle. Gdy wywar się nagotuje, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję 10 minut. Dodaję podduszony szczaw, przyprawiam do smaku i wlewam zahartowaną śmietanę. Gotuję 5 minut. Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo. 
zupa szczawiowa




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger