Wiosna to wspaniały czas. Przyroda budzi się do życia, ptaki ćwierkają, słońce świeci...a zupę można ugotować z tego, co rośnie za oknem ;) Tym, którzy nie mają działki czy ogródka, polecam spacer na łąkę. Warto nazrywać więcej szczawiu i zamknąć go w słoiczki, by cieszyć się smakiem tej wiosennej zupy przez dłuższy czas.
- pęczek szczawiu
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- żeberko wieprzowe surowe
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- gałązka lubczyku
- sól, pieprz
- śmietana 18%
- jajka do podania
- łyżka masła
Żeberko moczę w wodzie, wkładam do garnka, dodaję starte marchewkę i pietruszkę, dorzucam przyprawy, zalewam zimną wodą, przykrywam i gotuję ok 20-30 minut. Umyty i przebrany szczaw kroję i podsmażam na maśle. Gdy wywar się nagotuje, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję 10 minut. Dodaję podduszony szczaw, przyprawiam do smaku i wlewam zahartowaną śmietanę. Gotuję 5 minut. Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz