maja 17, 2018

O mnie

Pierwszym ciastem, które samodzielnie upiekłam była łaciatka - babka z olejem. Pamiętam, że zamykałam się sama w kuchni i w ciszy przygotowywałam ciasto. Nie zawsze się udawało, czasem wychodził zakalec, ale to mnie nie zrażało. Dziś z ciastami mam skomplikowaną relację - nie ze wszystkimi się lubię, nie mam cierpliwości do kręcenia mas, składania i wymyślnego dekorowania, dlatego preferuję te, które są najprostsze i najszybsze (od innych na szczęście mam ludzi :). Natomiast uwielbiam się z drożdżowym... Pamiętam, jak moja mama rozczyniała je rano, potem pieczołowicie ugniatała z roztopionym masłem aż będzie odchodziło od ręki... Ja idę z duchem czasu i w tej pracy pomaga mi robot. 
Lubię gotować i piec szybko, bez brudzenia tony naczyń, bez godzin sprzątania. Znajdziesz u mnie przepisy i na dania tradycyjne, typowo polskie, z kuchni podlaskiej, jak i wariacje na temat różnych kuchni świata, i mięsne i wegetariańskie, bo jemy różnorodnie. Nie gotuję pod zdjęcia, dlatego fotografie nie są wymuskane - zazwyczaj robię je tuż przed podaniem obiadu na stół.
Prywatnie jestem mamą, której zależy, by to, co trafia do małego brzuszka było zdrowe, dlatego znajdziesz też tu pomysły na domowe słodycze, ciepłe śniadania, smaczne i pożywne zupy oraz obiadki, które zaspokoją wrażliwe podniebienie :) Pokazuję, że dzieci od najmłodszych lat mogą włączać się w pracę w kuchni i że warto z nimi spędzać w ten sposób czas. 
Zapraszam do mojego świata. Rozgość się, posmakuj, a ja zaparzę kawę...


2 komentarze :

  1. Bardzo fajny blog i mnóstwo smacznych i ciekawych przepisów. polecam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger