kwietnia 12, 2018

Surówka z papryki i selera naciowego

Lubicie surówki? U nas pojawiają się na stole codziennie. Lubimy mieszać różne warzywa i sosy, choć najczęściej wybieramy prostotę: kilka warzyw i lekki winegret. Chcę wam dziś zaproponować surówkę z czerwonej papryki z dodatkiem selera naciowego. Będzie świetnie komponować się z grillowanym mięsem. 

Surówka z papryki i selera naciowego

 Surówka z papryki i selera naciowego

  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • sok z 1/4 - 1/2 cytryny (do smaku)
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy
Umytą paprykę kroję na 4 części i ścieram na szatkownicy/mandolinie. To samo robię z pozostałymi warzywami (można też cienko pokroić nożem, ale ja lubię sobie ułatwiać życie). Dodaję posiekaną natkę. W małym słoiku łączę ze sobą olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zakręcam i potrząsam energicznie chwilę. Gotowym sosem polewam warzywa, mieszam. 
Surówka z papryki i selera naciowego

2 komentarze :

  1. Wręcz zajadamy się surówkami :) Ale surowa papryka akurat nam nie służy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy, ale takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger