października 28, 2017

Cake pops pająki

Internet w ostatnich dniach wypełniają halloweenowe stwory-potwory. My nie jesteśmy specjalnymi entuzjastami tego święta, wybieramy raczej 1-listopadową zadumę , ale że Niko ostatnio ma fazę na pająki, to jakoś tak wpasowało nam się w klimat.
Baza do tych cake pops powstaje bardzo szybko. Dekoracja wymaga czasu i cierpliwości, ale czasem warto się potrudzić, by zaskoczyć dzieciaki.
Cake pops pająki

Cake pops pająki

  • 250 g biszkoptów
  • czubata łyżka mascarpone
  • 2 łyżki dżemu (u nas wiśniowy)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • posypka czekoladowa do dekoracji
  • garść precelków
  • lukrowane kulki
 Biszkopty przekładam do malaksera i miksuję na proszek. Dodaję mascarpone i dżem i wyrabiam ręką, żeby składniki się połączyły a masa była na tyle wilgotna, żeby dało się uformować kulki (może trzeba będzie dodać więcej serka lub dżemu). Z masy robię kulki, układam je na tacy (mi wyszło 15) i wstawiam do lodówki na 15 minut.
W tym czasie rozpuszczam czekoladę i łamię precelki tak, by otrzymać powyginane kawałki. Każdy obtaczam w rozpuszczonej czekoladzie i odkładam do zastygnięcia. Wyjmuję kulki z lodówki i również obtaczam w czekoladzie, a następnie w posypce. Kiedy stężeją wciskam lukrowane kulki i wkładam precelki, żeby otrzymać nogi. Każdą kulkę nadziewam na patyczek/słomkę/wykałaczkę. 
Cake pops pająki
Cake pops pająki

 

4 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger