lutego 22, 2017

Pączki z piwem

Przedstawiam pyszne domowe pączki z dodatkiem piwa, które ogranicza wchłanianie tłuszczu i nadaje ciastu bąbelków. Dzięki niemu jest elastyczne, delikatne i bardzo puszyste. A co w środku? Najlepsze z najlepszych - dojrzałe w gorącym letnim słońcu wiśnie, zachomikowane za słoikami i ogórkami :) 

pączki z piwem

 Pączki z piwem


  •  1 kg mąki pszennej
  • 10 dkg drożdży
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 l mleka
  • 8 żółtek
  • 10-15 dkg masła
  • 1/2 szkl piwa
  • 2 łyżki spirytusu
Drożdże kruszę do miski, zalewam letnim mlekiem, dodaję łyżkę cukru, mieszam i odstawiam. Żółtka ubijam z cukrem na puch. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Gdy drożdże się spienią wsypuję mąkę, dodaję żółtka z cukrem, piwo i spirytus. Zagniatam ciasto. Następnie wlewam przestudzone masło i wyrabiam ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie wyjmuję część ciasta na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowuję na około 1 cm. Wycinam kółka, w środek wkładam wiśnie lub konfitury, zlepiam i odkładam złączeniem do dołu na tacę wysypaną mąką. Pozostałe po wycinaniu kółek ciasto ponownie zagniatam, dodając kolejną porcję z, miski. Czynności powtarzam. Czekam aż pączki podrosną. Następnie smażę je na rozgrzanym smalcu lub oleju po kilka minut z każdej strony, pilnując, żeby się nie spaliły. Pączki należy smażyć powoli (na małym ogniu), zwłaszcza te z nadzieniem, żeby w środku nie były surowe.
Mi z podanej porcji wychodzi około 50 niezbyt dużych pączków. 
 
pączki z piwem

19 komentarzy :

  1. Muszę kiedyś wypróbować tą wersję :-)Pączki prezentują się super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie wiśniowe to już w ogóle poezja :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie! i do tego wiśnie w środku! <3
    ciekawy przepis, zapiszę do następnych pączków! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Toż to rozpusta! I pączki i piwo! Jednocześnie! :O

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja uwielbiam pączki, w Tłusty Czwartek zjadłam 5 :)
    Nie ma to jak domowe, no i jeszcze takie, pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  6. z piwem jeszcze nie robiłam pączków, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich jeszcze nie robiłam, pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie najadłam się w tym roku pączków, więc na widok ich zdjęć cieknie mi ślinka;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mleko ma być zagotowane czy tylko podgrzane

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zrobic z połowy składników i nie dodawać piwa??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z połowy można, a bez piwa hm... wtedy nie będą to pączki z piwem. A poważnie to konsystencja będzie inna. Można w to miejsce dbać więcej mleka lub polecam inny przepis.

      Usuń
    2. Dziekuje jednak robiłam z piwem i pyszne wyszły

      Usuń
  11. I proszku do pieczenia też się nie dodaje??

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie, ponieważ to jest ciasto drożdżowe - w przepisie są drożdże, a one spulchniają.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy drożdże rozczyniamy w 1/2 mleka?

    OdpowiedzUsuń
  14. Pół szklanki mleka to trochę za mało, ja dałam 1.5 szklanki

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger