marca 02, 2018

Domowe czekoladki z masłem orzechowym

Czy są tu czekoladoholicy?? Przyznawać się raz dwa :) A próbowaliście zrobić czekoladę w domu?? Jeśli nie to polecam wam dwa przepisy. Do pierwszego wystarczą tylko 3 składniki, a drugi zawiera jeden z moich ostatnich ulubionych dodatków - masło orzechowe. Czekoladki wychodzą kremowe, aksamitne i po prostu rozpływają się w ustach.

Domowe czekoladki z masłem orzechowym


Domowe czekoladki z masłem orzechowym

  • 150 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego


100 ml kremówki przelewam do rondelka, dodaję cukier, wstawiam na gaz i gotuję, aż cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć. Następnie dodaję olej i kakao i dokładnie mieszam. Do miski przekładam masło orzechowe, wlewam ciepłą śmietankę i szybko mieszam. Dolewam pozostałe 50 ml kremówki i mieszam do otrzymania jednolitej konsystencji. Gotową masę przelewam do foremki i wstawiam do lodówki, żeby stężała. Po wierzchu można obsypać ulubionymi dodatkami: wiórkami kokosowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami itp. Częścią masy oblewam plasterki bananów. Układam je na talerzu i również schładzam. Można też nadziać je na patyczki do szaszłyków.
Domowe czekoladki z masłem orzechowym




2 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger