marca 16, 2018

Babka drożdżowa z olejem

Babka drożdżowa z olejem to pomysł na ciasto drożdżowe dla tych, którzy nie lubię zbyt długo stać w kuchni. Ciasto praktycznie nie wymaga wyrabiania, a jedynie wymieszania łyżką. Resztę robi czas. Sekretem miękkiego i lekko wilgotnego ciasta jest dodatek oleju. U nas na pewno zagości na wielkanocnym stole.
Babka drożdżowa z olejem


Babka drożdżowa z olejem

Z przepisu wyszły mi dwie baby w formie i 8 małych babeczek w sam raz do koszyczka. Ciasto można upiec też w keksówkach lub dużej blasze.

Babka drożdżowa z olejem
  • 5 jajek
  • 10 dkg drożdży (świeżych)
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 1 szkl oleju
  • 5 szkl mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję po łyżce cukru i mąki i odstawiam na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie ubijam jajka z cukrem. Następnie łączę wszystkie składniki i mieszam chwilę łyżką, aż składniki się dobrze połączą. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanych olejem form (do około 1/2 wysokości) i ponownie odstawiam, żeby podrosły. Babki piekę w 180 st C około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Babka drożdżowa z olejem
Ciasto uda się też jeśli nie będziemy oddzielnie ubijać jajek z cukrem i odstawiać drożdży, tylko wszystkie składniki wymieszamy razem.


Babka drożdżowa z olejem






7 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger