marca 13, 2018

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa - lekka, miękka, z delikatną cytrynową nutą. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na wielkanocny stół, ale też na co dzień.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 100 g masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
Masło rozpuszczam i studzę. Z białek ubijam pianę, a żółtka ucieram z cukrem do białości. Do utartych dodaję mąki, proszek, skórkę i sok z cytryny i ostudzone masło. Mieszam, aż składniki się połączą. Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam. Przekładam do wysmarowanej olejem formy na babkę lub do keksówki. Piekę w 180 st C około 35 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

3 komentarze :

  1. Uwielbiamy taką babkę jeść polaną jogurtem naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Prezentuje się idealnie :) Zjadłabym kawałek takiej babki z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu niezastąpiona przez cały rok, a teraz przed świętami to zwłaszcza

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger