lutego 18, 2018

Pieczone placki z batata i cukinii

Mimo że zimna w tym roku nie dała za bardzo w kość, jakoś zatęskniłam za wiosną. Dlatego od kilku dni na naszych talerzach roi się od kolorów. W myśl zasady, że formę robi się na lata, a nie na lato, staram się, gdzie tylko mogę odchudzać menu i wprowadzać zdrowsze zastępniki. Stąd zrodził się pomysł na pieczone placki. Polecam je wszystkim plackożercom. Są pyszne i mają znacznie mniej kalorii niż smażone. Przygotowanie ich też jest o wiele prostsze. Wystarczy wyłożyć porcje na blachę, wstawić do piekarnika i na około 20 minut można o nich zapomnieć. Zero stania przy patelni, pryskającego tłuszczu, a tym samym mniej sprzątania.

Pieczone placki z batata i cukinii

Pieczone placki z batata i cukinii

  • 1 batat
  • 1 średnia cukinia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz do smaku
Batata obieram i razem z cukinię (nieobraną) trę na dużych oczkach. Lekko odciskam, dodaję jajko, mąkę i przyprawy. Mieszam, aż składniki się połączą. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układam porcje mieszanki, formując placki. Piekę w 180 st około 20 minut. 
Podaję z jogurtem lub sosem czosnkowym.
Z podanych składników wyszło mi około 15 placków.

7 komentarzy :

  1. Bardzo fajny pomysł na placki, muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My też wyczekujemy już tej wiosny i wprowadzamy ją do naszego menu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam. Wyszły bardzo smaczne. Miło było przy diecie lekkostrawnej zjeść coś nowego. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czym można zastąpić mąkę jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
  5. Podkręciłem trochę: batat, cukinia, czerwona cebulka, czosnek, imbir, pieprz cayenne, sól, piperz czarny, odrobina gałki muszkatołowej (uwielbiam maks), dwa jaja o 6 łyżek mąki - właśnie siedzą w piekarniku i już czuję jakie kozaki z tego wyjdą ;)
    Pozdrawiam i dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger