lutego 01, 2018

Oponki z serem

Oponki z serem to kolejny smak dzieciństwa. W moim domu te ciastka z dziurką nazywały się obwarzanki, ale mniejsza o nazwę - ważne, że są pyszne i robi się je szybciej niż pączki, bo nie wymagają wyrastania. 
Oponki z serem

Oponki z serem

  • 1/2 kg sera
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 100 g masła
  • około 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do smażenia
Jajka ucieram z cukrem. Dodaję twaróg, mąkę, masło, cukier waniliowy i sodę. Mieszam, aż składniki się połączą. W garnku rozgrzewam olej. Porcje ciasta rozwałkowuję na około 0,5cm. Szklanką wycinam kółka, a w środku każdego kieliszkiem mniejsze kółko. Wycięte kieliszkiem kółka zagniatam na nowo z resztą ciasta. 
Oponki smażę do zrumienienia z każdej strony. Odkładam na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Oponki z serem

Oponki z serem

Oponki z serem

Oponki z serem

5 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger