marca 31, 2017

Domowa galaretka

Domowa galaretka
Próbowaliście robić domową galaretkę? Ktoś zapyta: po co, przecież jest taki wybór w sklepach? Otóż, jeśli chcecie cieszyć się prawdziwym smakiem, a nie aromatem identycznym z naturalnym to koniecznie musicie spróbować. Uwierzcie, przygotowanie domowej galaretki nie zajmuje wiele więcej czasu, niż przygotowanie kupnej, a smak jest o niebo lepszy.
My wypróbowaliśmy już różne warianty, nie tylko owocowe, ale także z domieszką warzyw, więc jeśli twoje dziecko, nie chce ich jeść, to może domowa galaretka będzie strzałem w dziesiątkę?
Na początek polecam zestaw pomarańcza, marchew, pietruszka :)

Domowa galaretka

marca 28, 2017

Truskawkowa stefanka na herbatnikach

Truskawkowa stefanka na herbatnikach
Pamiętacie sernik gotowany dla zabieganych? To błyskawiczne ciasto cieszy się na blogu największą popularnością. Ciekawe, czy kolejny pomysł na blachę pyszności w 30 minut zachwyci was tak samo. Ciasto, które chcę wam tym razem zaproponować również nie wymaga pieczenia. Jest słodko-kwaśne za sprawą truskawek i pokochają je dzieci, bo przecież głównym składnikiem jest...kasza manna. 
Truskawkowa stefanka na herbatnikach

marca 27, 2017

Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami

Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami
Od jakiegoś czasu rzadziej jemy kanapki z wędliną. Wprawdzie nie mam nic przeciwko maminej domowej wędzonce, ale sklepowe coraz częściej omijam szerokim łukiem. Wolę zjeść kromkę pieczywa z dobrym smarowidłem przygotowanym w domu. Wbrew pozorom zrobienie smacznej pasty nie zajmuje dużo więcej czasu niż wyjęcie wędliny z lodówki. Pastę, którą chcę wam zaproponować robi się w kilka minut.
 
Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami

marca 26, 2017

Śledzie w sosie curry

Śledzie w sosie curry
Śledź w sosie curry to mistrzostwo świata. Będzie nie lada gratką dla miłośników tej przyprawy, ale uwaga...danie wciąga i ma się ochotę na więcej i więcej. 

Śledzie w sosie curry

marca 22, 2017

Muffinki z kabanosami

Muffinki z kabanosami
Kto nie zna albo nigdy nie jadł muffinek? Czekoladowe, z budyniem, z owocami...można wymieniać bez końca. Idealne do kawy, czy na podwieczorek. Tym razem mam dla was wytrawną propozycję, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjne śniadanie lub lunch. Muffinki z kabanosem świetnie się sprawdzą 'na wynos'. Są sycące, aromatyczne i bardzo smaczne. 

Muffinki z kabanosami

marca 17, 2017

Drożdżowe racuchy

Drożdżowe racuchy
Przepis na te drożdżowe racuchy jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Mama robi je oczywiście na oko, ja też już wiem, jaką konsystencję powinno mieć ciasto, ale postaram się doprecyzować listę składników ;) Racuchy są miękkie i puszyste i smakuję wspaniale osypane cukrem pudrem. Robię je na drugie śniadanie, podwieczorek lub po prostu wtedy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego i dobrego. Z pewnością pokochają je dzieci. 

Drożdżowe racuchy

marca 15, 2017

Waniliowy sernik na zimno

Waniliowy sernik na zimno
Przepis na ten sernik jest w moim domu od zawsze. Było to jedno z pierwszych ciast/deserów, które samodzielnie przygotowałam. Mimo upływu lat i pojawienia się na rynku wielu nowości, nie zmieniam składu sernika i od zawsze sięgam po serki homogenizowane Rolmlecz. Nie jest to wpis w żaden sposób sponsorowany, po prostu jestem im wierna za smak i skład, który jest bardzo prosty i zawiera tylko to, co trzeba. Są dwa rodzaje tych serków: jeden waniliowy z aromatem i drugi z laską wanilii. 
Jest to też jeden z dwóch serków homogenizowanych, które bez wyrzutów sumienia podaję synkowi. 

Waniliowy sernik na zimno

marca 13, 2017

Kakaowe ciasto z białek

Kakaowe ciasto z białek
Gdy piekę kruche lub drożdżowe ciasto zawsze zostają mi białka. Zwykle przelewam je do słoiczka i wstawiam do lodówki lub zamrażam. Wykorzystuję przy okazji robienia kotletów, czy pulpetów lub robię bezę. Można też upiec kakaowe ciasto, które dzięki pianie z białek jest lekkie i puszyste,a  składniki na nie, zawsze znajdą się w kuchni. To ciasto z serii: "O rany, goście pukają do drzwi!" Robi się je dosłownie w parę chwil i to bez bałaganu w kuchni. 

Kakaowe ciasto z białek

marca 10, 2017

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli
Pasta z wędzonej makreli na dobrym chlebie na zakwasie to coś, czego nigdy nie odmówię. Mogłabym ją jeść codziennie i wątpię, żeby mi się znudziła. A ta, z dodatkiem kiszonego ogórka to już w ogóle poezja. 

Pasta z wędzonej makreli

marca 09, 2017

Chałka z żurawiną

Chałka z żurawiną
Drożdżowa chałka z żurawiną jest miękka, lekko słodka...W sam raz na śniadanie, czy do kawy. A drugiego dnia można zrobić z niej tosty francuskie.

marca 07, 2017

Recyklingowa ryżowa zapiekanka

Recyklingowa ryżowa zapiekanka
Ryżowa zapiekanka to danie, które nie powala wyglądem, ale smakiem na pewno. A dlaczego recyklingowa? Bo można zrobić ją z tego, co większość wyrzuca do kosza, czyli mięsa i warzyw z rosołu lub pieczonego kurczaka, który odgrzany w piekarniku na drugi dzień jest już suchy, a tu, zyskuje drugie życie. Nie lubię marnować jedzenia, dlatego często eksperymentuję, by stworzyć coś z niczego. Na blogu znajdziecie też przepis na recyklingowy pasztet i kotlety z czerstwego chleba.  
Recyklingowa ryżowa zapiekanka

marca 03, 2017

Kopytka

Kopytka
Kopytka w różnych wersjach przygotowuję dość często. Podstawowe ciasto, w skład którego wchodzą ziemniaki, mąka i jajka, jest proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz, gdy nie mamy pomysłu na bardziej wyszukany obiad. Te niepozorne kluski uwielbiam za różnorodność. Do ciasta oprócz ziemniaków można dodać inne warzywa na przykład dynię - otrzymamy wtedy słoneczne dyniowe kopytka, czy cukinię i twaróg. Żeby urozmaicić kopytka nie trzeba nic specjalnego, wystarczy do podstawowego ciasta dodać ugotowanego buraka, szpinak,jarmuż, marchewkę...Dzięki temu można stworzyć całą kopytkową tęczę.

kopy

marca 02, 2017

Krupnik z kaszą jaglaną i mięsnymi kulkami

Krupnik z kaszą jaglaną i mięsnymi kulkami
Gęsty, aromatyczny, rozgrzewający i sycący - taki powinien być prawdziwy domowy krupnik. Tradycyjnie gotowany z kaszą jęczmienną na żeberkach lub udkach kurczaka. To taka zupa, która od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i rodzinny dom. Lubię, gdy pachnie lubczykiem i już nie mogę doczekać się wiosny i jego młodych gałązek. Dziś chcę wam zaproponować nieco inną odsłonę zupy - z kaszą jaglaną i mięsnymi kulkami. 
Krupnik z kaszą jaglaną i mięsnymi kulkami

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger