listopada 26, 2017

Tort makowy

Hej! Kasiu, Katarzynko
Gdzie szukać cię dziewczynko
Wróżby o ciebie zapytam
Czekaj – wkrótce zawitam
Bawmy się więc w Katarzyny
Szukajcie chłopaki dziewczyny
Zapytać więc trzeba wróżby
A nuż potrzebne już drużby
Pomysł na tort makowy zrodził się już jakiś czas temu. Dojrzewał powoli, zmieniał koncepcje, dodatki, wykończenie, by w końcu zatryumfować na imieninowym stole w formie i smaku, które zachwyciły. Tort smakuje jak najlepszy makowiec! Wilgotne makowe ciasto, migdałowy posmak delikatnego śmietanowego kremu i słodkość domowej jabłkowej konfitury idealnie przełamane chrupnięciem gorzkiej czekolady... Przywodzi na myśl święta i myślę, że to będzie dobry czas, by zaprezentować go gościom, bo przecież Boże Narodzenie smakuje makiem i czekoladą...

Tort makowy

Tort makowy 

Blaty makowe
  • 8 jajek
  • 250 g cukru-pudru
  • 250 g maku
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • skórka z cytryny
  • łyżka miodu
  • 5 łyżek bułki tartej lub kaszy manny
Mak zalewam wrzątkiem i odstawiam. Kiedy moda wystygnie odcedzam go na sitku i dwukrotnie mielę w maszynce na drobnym sitku. Żółtka ucieram z cukrem na puch, z białek biję pianę. Do utartych żółtek dodaję mak, tartą bułkę, wanilię, skórkę z cytryny, miód. Mieszam, żeby składniki się połączyły. Dodaję pianę i delikatnie łączę z całością (mieszam łyżką). Przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st C około 40 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu kroję na 3 blaty (jeśli za bardzo nie wyrośnie, to na dwa). 
Krem śmietanowy
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • olejek migdałowy
  • 3-4 łyżki syropu z agawy
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Pod koniec dodaję po łyżce mascarpone, olejek i syrop do smaku. 
Nasączenie
  • 1/2 szkl naparu z herbaty
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • łyżka miodu
W ciepłej herbacie rozpuszczam miód i dodaję sok.
Dodatkowo
  • dżem jabłkowy lub pomarańczowy (lekko podgrzany, żeby lepiej się rozsmarowywał)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Przekrojone blaty ciasta przekładam masą: pierwszy blat nasączam 1/3 płynu i smaruję dżemem, a na niego wykładam 1/3 masy śmietanowej. Przykrywam drugim blatem i czynność powtarzam (już bez dżemu). Wierzch i boki smaruję pozostałą masą i odstawiam do lodówki, żeby tort się schłodził. Kiedy masa zastygnie przygotowuję polewę: podgrzewam kremówkę, a następnie zalewam nią połamaną gorzką czekoladę. Mieszam, żeby się rozpuściła. Gdy przestygnie rozsmarowuję na torcie. Dekoruję pokruszonymi migdałami. 
Tort makowy

Tort makowy

Tort makowy
zBLOGowani.pl
 

3 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger