listopada 13, 2017

Szare kluski

Przecieraki, czy też szare kluski to kolejny smak dzieciństwa. Wtedy ich nie lubiłam, a dziś chętnie po nie sięgam, bo wbrew pozorom szybko się je robi i składniki zawsze są pod ręką. To takie swojskie danie, które najlepiej smakuje podane w wielkiej misce, polane okrasą z podsmażonej cebuli, boczku, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem... Lubicie?
Szare kluski

Szare kluski

  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki pszennej (lub więcej*)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • do okraszenia: cebula, olej/smalec, boczek itp
Ziemniaki obieram, myję i ścieram na drobnych oczkach. Dodaję jajko, sól, pieprz i mąkę. Mieszam łyżką. Jeśli ciasto jest za rzadkie, to dodaję jeszcze mąki. Ciasto powinno dość gęste.
W dużym garnku zagotowuję wodę, solę. Na wrzątek kładę łyżką porcje ciasta (najlepiej za każdym razem przed nabraniem ciasta, maczać łyżkę w gotującej się wodzie, wtedy kluski lepiej schodzą). Mieszam delikatnie. Kiedy wypłyną wyjmuję je łyżką cedzakową i wrzucam kolejną porcję. Podaję polane podsmażoną cebulką z boczkiem lub kiełbasą i posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Czasem posypuję posiekaną natką lub porem.

Szare kluski

Szare kluski

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger