października 17, 2017

Zupa meksykańska

To idealna zupa na jesienne chłody. Aromatyczna, rozgrzewająca, gęsta i sycąca. Niepowtarzalna w smaku, zachwyci niejednego głodomora. W przygotowaniu jest dość prosta i nie wymaga długiego stania przy garnku. 
Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

  • 500 g mięsa wołowego (zmielonego)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 papryki czerwone
  • 250 g pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 papryczki chilli lub suszone chilli w płatkach 
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 l bulionu lub wody
  • olej do smażenia
W garnku rozgrzewam olej i wrzucam drobno pokrojoną cebulę. Lekko solę i smażę, aż się zeszkli. Dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę i przesmażam 5 minut. Następnie dokładam mięso i mieszając przesmażam, aż nie będzie surowe. Dodaję słodką paprykę, mieszam i zalewam całość bulionem.Wrzucam kukurydzę, fasolę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Gotuję około 15 minut. 
Mi najbardziej zupa smakuje drugiego dnia, kiedy składniki się przegryzą. Często przygotowuję ją rano i zostawiam na kilka godzin w spokoju. Przed podaniem czasem posypuję żółtym serem i natką pietruszki lub kolendry.
Zupa meksykańska

Zupa meksykańska
 

 

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger