października 02, 2017

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatki zazwyczaj przygotowuję na kolację lub imprezę. Są podzielne, sycące, dobrze się przechowują, a jeśli coś zostanie można zabrać do pracy. Dziś prezentuję wam mój klasyk: ryż, tuńczyk, korniszon. Trio, które świetnie się uzupełnia. 

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

  • 200 g brązowego ryżu 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • puszka zielonego groszku 
  • 5 korniszonów 
  • mała cebula 
  • 2 łyżki majonezu
  •  
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Kiedy ostygnie dodaję do niego tuńczyka, groszek i pokrojone w kostkę ogórki z cebulą. Całość przyprawiam majonezem. Ja już nie solę. Używam majonezu, który odpowiada nam smakiem i nie wymaga doprawiania. Czasem dodaję trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. 

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

4 komentarze :

  1. moja ulubiona :) tylko ja zawsze daję tuńczyk w oleju i musztardę oprócz majonezu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tuńczyka z korniszonami jeszcze nie jadłyśmy :D Trzeba to trio spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger