Makaron smażony z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Taki domowy klasyk. Danie świetne i na obiad, i na kolację, i na deser w zależności od potrzeb i humoru. Kolejna zaleta to łatwo dostępne składniki i czas. W 15 minut otrzymamy parujący słodki talerz.
Makaron smażony z jabłkami
- 5 gniazdek makaronu wstążki pełne ziarno Lubella
- 2 małe jabłka lub jedno duże
- szczypta cynamonu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
Makaron gotuję w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie na tace jarzynowej ścieram obrane jabłko i skrapiam je sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczam masło i kiedy makaron dochodzi, wrzucam jabłka. Makaron odcedzam i dodaję do jabłek na patelni. Mieszam i smażę około 10 minut (tak, żeby niektóre wstążki były przyrumienione, a jabłka je oblepiły). Przekładam do miseczek, posypuję cynamonem. Podaję ciepłe.
Przepis bierze udział w konkursie #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Nigdy nie jadłam takiego makaronu, ale pomysł fajny, więc chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy i to bardzo<3
OdpowiedzUsuń