października 26, 2017

Makaron smażony z jabłkami

Makaron smażony z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Taki domowy klasyk. Danie świetne i na obiad, i na kolację, i na deser w zależności od potrzeb i humoru. Kolejna zaleta to łatwo dostępne składniki i czas. W 15 minut otrzymamy parujący słodki talerz.
Makaron smażony z jabłkami

 Makaron smażony z jabłkami

  • 5 gniazdek makaronu wstążki pełne ziarno Lubella
  • 2 małe jabłka lub jedno duże
  • szczypta cynamonu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
Makaron gotuję w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie na tace jarzynowej ścieram obrane jabłko i skrapiam je sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczam masło i kiedy makaron dochodzi, wrzucam jabłka. Makaron odcedzam i dodaję do jabłek na patelni. Mieszam i smażę około 10 minut (tak, żeby niektóre wstążki były przyrumienione, a jabłka je oblepiły). Przekładam do miseczek, posypuję cynamonem. Podaję ciepłe.
 Przepis bierze udział w konkursie  #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Makaron smażony z jabłkami
Makaron smażony z jabłkami

2 komentarze :

  1. Nigdy nie jadłam takiego makaronu, ale pomysł fajny, więc chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger