lipca 12, 2017

Pesto z jarmużu

Jarmuż - to nieco zapomniane warzywo z rodziny kapusty wraca ostatnio do łask, a to za sprawą mody na zielone koktajle, których jest częstym składnikiem. Do czego można jeszcze wykorzystać te grube lekko orzechowe w smaku liście? Propozycji jest wiele: od wspomnianych już przeze mnie koktajli, przez sałatki, surówki, dania obiadowe po słodycze. Po moje wcześniejsze pomysły zapraszam tu. A dziś zapraszam na pyszne, kremowe pesto z jarmużu. Można je wykorzystywać od śniadania do kolacji. Rozsmarowane na chlebie zastąpi masło, a wymieszane z gorącym makaronem zamieni się w super szybki obiad.
Pesto z jarmużu

 Pesto z jarmużu

  •  3 szkl jarmużu
  • 1/2 szkl podprażonych płatków migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/3 szkl oliwy lub oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Jarmuż myję, osuszam, odcinam zgrubiałe części i drobno kroję. Wrzucam do kielicha blendera, dodaję migdały, posiekany czosnek, płatki drożdżowe i miksuję do rozdrobnienia. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny i miksując wlewam olej, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji. 
Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu
 

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger