maja 01, 2017

Stir-fry z indykiem i warzywami

Stir-fry czyli mieszaj i smaż to szybka i zdrowa metoda na smaczny obiad. Wystarczy kawałek mięsa, ulubione warzywa, makaron i przyprawy, by w kilka chwil wyczarować aromatyczne danie. Jeśli składniki przygotujemy wcześniej, zrobienie obiadu zajmie nam naprawdę moment. Ja dodatkowo do przyprawienia wykorzystałam gotową czerwoną pastę curry.

Stir-fry z indykiem i warzywami

Stir-fry z indykiem i warzywami

  • 200g mięsa z indyka (może być udziec)
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 150 g makaronu (ryżowy, pszenny)
  • kilka gałązek kolendry
  • czerwona pasta curry (do smaku)
  • 3-4 łyżki mleczka kokosowego lub słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oleju
Umyte i oczyszczone mięso i warzywa kroję w cienkie paseczki (lub mięso w plasterki). Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Na dużej rozgrzewam olej. Na gorący wrzucam mięso i obsmażam mieszając około 2 minut. Następnie wrzucam marchewkę, smażę chwilę, dodaję cukinię i smażę kolejne dwie minuty. Dodaję pastę curry (na początek łyżkę), mleko lub śmietankę, wrzucam makaron, mieszam, żeby całość się połączyła i smażę około minuty. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Posypuję kolendrą i gotowe. 
Stir-fry z indykiem i warzywami

6 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger