maja 22, 2017

Pierogi z kaszą i twarogiem

Pierogi z kaszą i twarogiem na słono, z dodatkiem podsmażonej cebuli, ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem to świetny sposób na włączenie kasz do codziennego menu. Dla mniej najlepsze odsmażone.
Pierogi z kaszą i twarogiem

Pierogi z kaszą i twarogiem


Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • około 3/4 letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Farsz
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 200 g twarogu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
Z mąki, wody, oleju i soli zagniatam elastyczne ciasto. Przykrywam zwilżoną ściereczką i odkładam na chwilę.
Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję ugotowane kasze, twaróg i wszystko dokładnie mieszam widelcem.
Ciasto dzielę na kawałki, każdy rozwałkowuję na około 3mm, szklanką, zakrętką od kawy, czy wykrawaczką wycinam kółka. Na każde kładę łyżeczkę farszu i zlepiam ciasto. Gotuję w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.

5 komentarzy :

  1. Gryczany farsz to coś dla nas :D Fantastyczne muszą być :D

    Przypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :) Będzie nam miło jeśli weźmiesz udział :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis brzmi pysznie i ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię bardzo podobne, ale tylko z gryczanej i twarogu. Podobno farsz jest jeszcze fajniejszy po dodaniu do niego mięty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne nadzienie do pierogów.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger