kwietnia 05, 2017

Tarta ze szpinakiem

Uwielbiam tarty. Słodkie na równi z wytrawnymi. Często przygotowuję je na obiad lub kolację. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Podstawą udanej tarty jest ciasto: kruche, delikatne, z wyczuwalną maślaną nutą. 

Tarta ze szpinakiem 

Ciasto
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
Farsz
  • 250 g szpinaku
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • łyżka oleju
Składniki ciasta przekładam do malaksera i miksuję na piasek. Wysypuję do miski i szybko zagniatam. Owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki minimum na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowuję lub ścieram na tarce i wylepiam nim wysmarowaną formę do tarty. Wstawiam do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piekę około 15 minut. W tym czasie przygotowuję farsz.
Na patelni rozpuszczam olej. Wrzucam szpinak i przesmażam, aż straci objętość. Dodaję przeciśnięty czosnek i  pieprz. Do miski wbijam jajka i rozkłócam je ze śmietaną. Dodaję szpinak i płatki drożdżowe i mieszam. Masę wylewam na podpieczony spód. Na wierzch kruszę ser. Piekę około 20 minut (aż masa się zetnie). Podaję na ciepło, choć świetnie sprawdzi się na zimno na imprezie, pokrojona w trójkąty i podana z sosem.
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

5 komentarzy :

  1. U nas tarty na słodko jednak wygrywają ale taką też chętnie byśmy zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem fanką tart i słodkich i słonych :) Twoja tarta ze szpinakiem na pewno musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno takiej nie jadłam - muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham tartę ze szpinakiem, jest przepyszna <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger