marca 07, 2017

Recyklingowa ryżowa zapiekanka

Ryżowa zapiekanka to danie, które nie powala wyglądem, ale smakiem na pewno. A dlaczego recyklingowa? Bo można zrobić ją z tego, co większość wyrzuca do kosza, czyli mięsa i warzyw z rosołu lub pieczonego kurczaka, który odgrzany w piekarniku na drugi dzień jest już suchy, a tu, zyskuje drugie życie. Nie lubię marnować jedzenia, dlatego często eksperymentuję, by stworzyć coś z niczego. Na blogu znajdziecie też przepis na recyklingowy pasztet i kotlety z czerstwego chleba.  
Recyklingowa ryżowa zapiekanka

Recyklingowa ryżowa zapiekanka

  • 1,5 szkl ryżu
  • 150 g żółtego sera (mogą być końcówki różnych serów)
  • mięso z rosołu lub pieczony kurczak
  • warzywa z rosołu lub świeża marchewka, pietruszka, seler
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • łyżka masła do wysmarowania naczynia
Ryż gotuję w lekko osolonym wrzątku. Gdy będzie gotowy przekładam go do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Kurczaka lub mięso z zupy rozdrabiam i wykładam na ryż. Następną warstwą są starte warzywa (świeże wcześniej poduszam na maśle). Posypuję je startym żółtym serem i zalewam śmietaną wymieszaną z jajkami. Przykrywam i piekę około 20-30 minut w 180 st C. 



Recyklingowa ryżowa zapiekanka

 

1 komentarz :

  1. Też nie lubię marnować jedzenia, Twoja zapiekanka to bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger