marca 09, 2017

Chałka z żurawiną

Drożdżowa chałka z żurawiną jest miękka, lekko słodka...W sam raz na śniadanie, czy do kawy. A drugiego dnia można zrobić z niej tosty francuskie.


 Chałka z żurawiną 

  • 600 g mąki pszennej
  • 4 dkg drożdży
  • 150 g cukru
  • 150 g masła 
  •  2 jajka
  •  łyżka cukru waniliowego
  • 50 g suszonej żurawiny
Drożdże rozcieram z łyżką ciepłego mleka, cukru i mąki i odstawiam na 10 minut. Dodaję pozostałą mąkę, cukier i mleko. Dodaję 1 jajko i cukier waniliowy. Mieszam łyżką, aż składniki się połączą. Następnie wlewam rozpuszczone i przestudzone masło, wsypuję żurawinę i zagniatam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na 4 części. Każdą formuję w walec, który nacinam na 3 lub 4 części i zaplatam jak warkocz. Chałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 15 minut, żeby podrosły. Smaruję rozmąconym jajkiem i piekę około 30 minut w 180 st C. 
 
Chałka z żurawiną
Chałka z żurawiną

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger