Przedstawiam pyszne domowe pączki z dodatkiem piwa, które ogranicza wchłanianie tłuszczu i nadaje ciastu bąbelków. Dzięki niemu jest elastyczne, delikatne i bardzo puszyste. A co w środku? Najlepsze z najlepszych - dojrzałe w gorącym letnim słońcu wiśnie, zachomikowane za słoikami i ogórkami :)
Pączki z piwem
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dkg drożdży
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 l mleka
- 8 żółtek
- 10-15 dkg masła
- 1/2 szkl piwa
- 2 łyżki spirytusu
Drożdże kruszę do miski, zalewam letnim mlekiem, dodaję łyżkę cukru, mieszam i odstawiam. Żółtka ubijam z cukrem na puch. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Gdy drożdże się spienią wsypuję mąkę, dodaję żółtka z cukrem, piwo i spirytus. Zagniatam ciasto. Następnie wlewam przestudzone masło i wyrabiam ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie wyjmuję część ciasta na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowuję na około 1 cm. Wycinam kółka, w środek wkładam wiśnie lub konfitury, zlepiam i odkładam złączeniem do dołu na tacę wysypaną mąką. Pozostałe po wycinaniu kółek ciasto ponownie zagniatam, dodając kolejną porcję z, miski. Czynności powtarzam. Czekam aż pączki podrosną. Następnie smażę je na rozgrzanym smalcu lub oleju po kilka minut z każdej strony, pilnując, żeby się nie spaliły. Pączki należy smażyć powoli (na małym ogniu), zwłaszcza te z nadzieniem, żeby w środku nie były surowe.
Mi z podanej porcji wychodzi około 50 niezbyt dużych pączków.
Muszę kiedyś wypróbować tą wersję :-)Pączki prezentują się super :-)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, robiłam
UsuńNadzienie wiśniowe to już w ogóle poezja :D
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! i do tego wiśnie w środku! <3
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, zapiszę do następnych pączków! :)
Toż to rozpusta! I pączki i piwo! Jednocześnie! :O
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam pączki, w Tłusty Czwartek zjadłam 5 :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe, no i jeszcze takie, pychotka.
z piwem jeszcze nie robiłam pączków, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam, pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńNie najadłam się w tym roku pączków, więc na widok ich zdjęć cieknie mi ślinka;)
OdpowiedzUsuńMleko ma być zagotowane czy tylko podgrzane
OdpowiedzUsuńWystarczy podgrzać.
UsuńCzy można zrobic z połowy składników i nie dodawać piwa??
OdpowiedzUsuńZ połowy można, a bez piwa hm... wtedy nie będą to pączki z piwem. A poważnie to konsystencja będzie inna. Można w to miejsce dbać więcej mleka lub polecam inny przepis.
UsuńDziekuje jednak robiłam z piwem i pyszne wyszły
UsuńI proszku do pieczenia też się nie dodaje??
OdpowiedzUsuńNie, ponieważ to jest ciasto drożdżowe - w przepisie są drożdże, a one spulchniają.
OdpowiedzUsuńCzy drożdże rozczyniamy w 1/2 mleka?
OdpowiedzUsuńPół szklanki mleka to trochę za mało, ja dałam 1.5 szklanki
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 1/2 litra mleka, nie szklanki.
Usuń