stycznia 08, 2017

Brownie

Sobota. Godzina 19.00. Na dworze -17! I stało się! Dopadła nas...nieodparta ochota na...coś słodkiego! A w domu pustki! Żadnej czekolady, cukierka, ciastek...Wymiotło wszystko! Pogoda taka, że nawet psa, nie wygonisz na dwór, a co dopiero męża wysłać do sklepu ;) Zrobiłam szybki przegląd lodówki i szafek kuchennych. Z tego, co znalazłam mogło powstać tylko jedno - błyskawiczne brownie! Nie potrzeba do niego czekolady - wystarczy kakao. Nie ubrudzisz też więcej, niż jeden garnek i łyżkę! I najważniejsze! Już po 30 minutach możesz cieszyć się rozpływającym się w ustach ciastkiem...A jeśli w czeluściach zamrażarki znajdziesz resztki lodów, to już zupełna poezja. 

brownie

 Brownie

  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  •  1 szkl cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem waniliowym)
  • 3/4 szkl kakao
Włączam piekarnik i ustawiam temperaturę na 160 st C. Do garnka przekładam masło, cukier i kakao i rozpuszczam na małym ogniu. Zdejmuję z palnika i dodaję przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy i jajka. Mieszam łyżką do połączenia się składników. Prostokątną formę (32cm x 22 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nią wymieszane ciasto. Piekę około 25 minut. Kiedy środek ciasta zacznie się wybrzuszać - wyjmuję ciasto i zostawiam do przestudzenia w formie. Później kroję na kwadraty. Świetnie smakuje podane z lodami. 
brownie

brownie

brownie
 

13 komentarzy :

  1. Dobrze mieć taki awaryjny przepis na nagłą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,uwielbiam takie ciasta☺☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorzej jak myślisz, że znalazłeś lody a tam koperek :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierzcie mi, nie raz się tak rozczarowałam. Albo otwierasz pudełko a tam...mała łyżeczka lodów! [znam takiego jednego, co potrafi tak zrobić i potem jeszcze mówi: no, co, przecież ci zostawiłem :D]

      Usuń
  4. Pyszności - lubię bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Gdyby tak jeszcze przed dodaniem lodów, podgrzać lekko brownie w piekarniku to byłoby niebo w gębie! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. o WOW! jestem na tak! Takie słodycze az się prosza by je zjeść z uśmiechem na twarzy!

    OdpowiedzUsuń
  7. domowe brownie zawsze uratuje sytuacje :D

    OdpowiedzUsuń
  8. pychotka! <3 http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger