grudnia 23, 2016

Drożdzowa gwiazda z makiem

Drożdzowa gwiazda z makiem
Święta Bożego Narodzenia bez wątpienia kojarzą się z makowcami. Zazwyczaj przygotowuje się je w postaci drożdżowej rolady. A gdyby tak tym razem upiec makową gwiazdę? To naprawdę nic trudnego, a efekt będzie wspaniały i na pewno zaskoczy świątecznych gości. Taki wypiek może być też ozdobą stołu czy oryginalnym podarkiem. 

Drożdżowa gwiazda z makiem

grudnia 22, 2016

Amoniaczki

Amoniaczki
Amoniaczki to ciastka stare jak świat. Pewnie niejedna babcia piekła je przed przyjazdem wnuczków :) Ja pamiętam je z dzieciństwa w wydaniu mojej mamy - wykrawane literatką i przełożone kremem kakaowym Choć zapach amoniaku, potrzebnego do ich spulchnienia, może skutecznie niektórych odstraszyć, to jednak warto zatkać nos i je upiec.Są kruche i delikatne. I można je wykorzystać na różne sposoby - posypać cukrem, makiem, sezamem, czy tak, jak moja mama zlepić po dwa, przekładając kremem. 

amoniaczki

grudnia 21, 2016

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Też tak macie, że gdy wchodzicie do rybnego, to ślinianki zaczynają wam wariować? Ja niestety tak mam i przez to zawsze wychodzą z większymi zakupami niż zamierzałam. Najczęściej padam ofiarą śledzi ;) Uwielbiam marynowane, wszelkie koreczki, rolmopsy, czy zwykłego solonego, który świetnie smakuje podany na razowym pieczywie z piórkiem cebuli. Lubię eksperymentować, jak choćby podać śledzia z czosnkiem i bazylią czy przyrządzić sałatkę śledziową. Czasem, gdy nie chce mi się gotować obiadu, przyrządzam śledzie w śmietanie z jabłkiem i podaję z ziemniakami. Ale same śledzie świetnie sprawdzą się też jako przystawka na wigilijnym stole. Pamiętajcie, żeby wybrać dobrej jakości śledzie - mięsiste i gładkie. 

śledzie w śmietanie z jabłkiem

grudnia 19, 2016

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę
Pierniczki...chyba nie trzeba ich przedstawiać :) Już od połowy listopada Internet przypomina, że czas nastawić ciasto na piernik staropolski. A gdy tylko spadnie ostatnia listopadowa kartka z kalendarza rozpoczyna się powszechne pierniczenie :) Pierniczę i ja, choć w tamtym roku obiecałam sobie, że to był ostatni raz. No bo cóż tu rzec...ja pierniki ubóstwiam nad życie, a one mnie, jakby mniej. Przetestowałam wiele przepisów i pomysłów na przechowywanie tych korzennych ciastek i prawda jest taka, że te moje zazwyczaj miękną w okolicach Wielkanocy! I to nie chodzi o to, że receptura jest zła. Po prostu nie mam do nich ręki, bo z tego samego przepisu innym wychodzą miękkie :) Tak więc u mnie w tym roku pierniczki powędrują na choinkę (stąd różne niejadalne akcesoria do ich udekorowania). I choć mój synek zajadał się tymi nieudekorowanymi, to nie pokuszę się o drugą porcję, poczekam na te, które co roku dostaję od mistrzyni pierników (jej wyczyny możecie zobaczyć na Instagramie @slodki.zakalec)

pierniczki na choinkę

grudnia 18, 2016

Sałatka z paluszków krabowych i ryżu jaśminowego

Sałatka z paluszków krabowych i ryżu jaśminowego
Wielkimi krokami zbliżają się Święta, a tuż za nimi Sylwester i karnawał. Sałatka z paluszków krabowych i ryżu jaśminowego jest świetnym pomysłem na imprezowy stół. Po pierwsze wychodzi jej dużo ;) Po drugie składniki są do kupienia w każdym sklepie, a po trzecie - robi się ją szybko i można przygotować wcześniej, odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły i w spokoju czekać na gości. 
Dlaczego wybrałam ryż jaśminowy? Ma lekki kwiatowy zapach i słodkawy posmak, według mnie idealnie pasuje do paluszków. A jego niewątpliwą zaletą jest to, że się nie skleja. 
Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a dodatkowo, za sprawą selera naciowego i ogórka, fajnie chrupie.
 
Sałatka z paluszków krabowych i ryżu jaśminowego

grudnia 15, 2016

Schab w galarecie nadziewany pastą jajeczną (po warszawsku)

Schab w galarecie nadziewany pastą jajeczną (po warszawsku)
Schab w galarecie nadziewany pastą jajeczną to pomysł na rodzinną kolację, imprezę czy świąteczny stół. Dobrze smakuje i ciekawie się prezentuje. Jest przy nim trochę pracy, ale wszystkie czynności możemy rozłożyć w czasie. Samo mięso można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak bulion na galaretę, czy ugotować jajka. Potem, złożenie składników w całość zajmie nam już chwilę.

schab po warszawsku

grudnia 14, 2016

Babeczki piernikowe

Babeczki piernikowe
Smak i aromat świąt w wersji mini? Tak! To babeczki piernikowe. Małe, ale pełne korzennego i cytrusowego zapachu, którymi lubię się otaczać w świątecznym czasie.  Zapakowane w celofan mogą stać się idealnym prezentem od serca. Ucieszą nie tylko dzieci. 

Babeczki piernikowe

grudnia 13, 2016

Placki z jabłkami

Placki z jabłkami
Placki z jabłkami to must have dzieciństwa. Osobiście nie znam dziecka, które ich nie lubi, a i niejeden dorosły chętnie po nie sięga. Ja przygotowuję je z mąki pszennej i mleka krowiego, ale myślę, że inne rodzaje też się świetnie sprawdzą. Od czasu kiedy przygotowuję placki także dla synka, jabłka trę na tarce. Wcześniej kroiłam w plastry, ale po usmażeniu jabłka były bardzo gorące i mały łakomczuszek mógłby się poparzyć. Starcie jabłek to też świetny pomysł na przemycenie owoców dzieciom, które za nimi nie przepadają. Smak, a przede wszystkim ich konsystencja nie jest tak wyczuwalna. 
Placuszki są pulchne i delikatne. Wyśmienicie smakują posypane cukrem pudrem czy z dodatkiem domowej konfitury.

Placki z jabłkami

grudnia 10, 2016

Ryba w sosie z ananasem i cebulą

Ryba w sosie z ananasem i cebulą
Dziś mam dla was przepis na rybkę w pysznym sosie z ananasem i cebulą. Być może takie połączenie jest dla niektórych zaskoczeniem, ale uwierzcie mi - te smaki świetnie ze sobą komponują. Podduszona cebulka oddaje swoją słodycz, ananas ją uzupełnia, a jednocześnie przełamuje, a ...keczup! wszystko pięknie łączy, dodając pikanterii! Niewątpliwą zaletą tego dania jest czas i to, że sos świetnie nadaje się do odgrzewania. To świetna, niebanalna propozycja na wigilijny stół. Bo kto powiedział, że przyrządzając 12 tradycyjnych potraw mamy spędzić kilka dni w kuchni? :) Jeśli boicie się, że sos może nie posmakować waszym gościom, nie polewajcie nim ryby, a podajcie w osobnej miseczce i postawcie obok. 

Ryba w sosie z ananasem i cebulą

grudnia 07, 2016

Sernik gotowany dla zabieganych

Sernik gotowany dla zabieganych
Sernik gotowany to dobra propozycja na święta, dla tych, którzy pracują do ostatnich dni. Przygotowuje się go naprawdę szybko - około 20 minut plus chłodzenie. Nie wymaga też włączania piekarnika, a ze sprzętów wystarczą: garnek, łyżka i blacha :) To co, ktoś chętny? 

sernik gotowany dla leniwych

grudnia 05, 2016

Piernik last minute

Piernik last minute
Jeśli zapomnieliście/nie zdążyliście nastawić w listopadzie ciasta na piernik staropolski, a chcecie w święta cieszyć się smakiem piernika to ten przepis jest dla was. Spokojnie możecie upiec go nawet w Wigilię rano i będzie pyszny, ponieważ nie potrzebuje czasu, by zmięknąć. Nie wymaga leżakowania i innych czarów-marów by był jadalny na czas, a nie w okolicach Wielkanocy :) Ten jest pulchny i puszysty od razu. Można go przekroić i przełożyć dżemem lub zostawić w całości. W obu wersjach jest pyszny. Uwierzcie mi, wypróbowałam wiele przepisów na pierniki i zawsze wracam do tego. Jest to takie moje kryzysowe ciasto - kiedy muszę coś szybko upiec, bo wiem, że zawsze się uda! 



grudnia 03, 2016

Daktylowe kulki z poppingiem jaglanym

Daktylowe kulki z poppingiem jaglanym
Staramy się zdrowo odżywiać: jemy dużo warzyw, posiłki mniej więcej o stałych porach, nie kupujemy produktów z listą składu na pół opakowania itp Te same zasady stosujemy w żywieniu naszego smyka. Chcemy od małego uczyć go zdrowych nawyków. Stąd też nie dajemy mu kupnych słodyczy. W ogóle do 1,5 roku nie jadł nawet domowych! Wiele osób mówiło nam, że to się nie uda, że jak będzie już "rozumiał" to sam weźmie! Jednak niemożliwe stało się możliwe i mimo że nasz synek niedługo skończy 2 latka, to nie zna smaku czekolady, żelków, cukierków, lizaków i innych kinder-wymysłów ;) W związku z tym nie robi mi też awantury w sklepie o batonika, za to potrafi o jabłko, które musi dostać już natychmiast, bez ważenia (o myciu, to już w ogóle nie wspomnę) ;) Ktoś może powie, że przesadzamy, ale my wierzymy, że to zaprocentuje na przyszłość i cieszymy się, że z wielką radością, upaprany sokiem po łokcie, pałaszuje owoce i wcina marchewkę z zupy. Czasem, kiedy i nas najdzie ochota na coś słodkiego, przygotowuję pyszne daktylowe kulki - są świetne, bo za każdym razem można dodać do nich coś innego. Dziś zapraszam na pralinki z poppingiem jaglanym i pestkami słonecznika. 

Daktylowe kulki z poppingiem jaglanym

grudnia 01, 2016

Krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa
Krajanka piernikowa aby stała się miękka musi poleżeć 2-3 dni zamknięta. Potem wraz z upływem czasu jej wartość smakowa wzrasta :) Do przełożenia najlepsze będą gęste powidła śliwkowe.
krajanka piernikowa

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger