listopada 29, 2016

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki
Bardzo lubimy pieczone ziemniaki. Do obiadowego mięsa jak znalazł, choć smakują też solo lub w towarzystwie surówki. Wydawać by się mogło, że nie ma nic trudnego w ich przygotowaniu, ot, żadna filozofia, jak niektórzy mawiają. Ale okazuje się, że ziemniak ziemniakowi nierówny i trzeba mieć na niego sposób, żeby otrzymać chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze! I ja wam ten sposób zdradzę :) 

Pieczone ziemniaki

listopada 26, 2016

Szpinakowe pesto z pestkami dyni

Szpinakowe pesto z pestkami dyni
Szpinakowe pesto z pestkami dyni świetnie nadaje się do makaronu. Wystarczy wymieszać je z gorącymi kluskami, posypać serem i obiad gotowy. Sprawdzi się też jako sos do kopytek czy pasta na kanapki. W sezonie można przygotować je ze świeżych listków, teraz równie dobrze sprawdzi się mrożony szpinak. 

Szpinakowe pesto z pestkami dyni

listopada 25, 2016

Chleb smacznie nadziany

Chleb smacznie nadziany
Co można zrobić z chleba, żółtego sera i wędliny? Większość powie, że kanapki! Nuda? Nie tym razem. Zaskocz domowników lub gości i przygotuj chleb smacznie nadziany tym, co akurat masz pod ręką lub tym, co najbardziej lubisz. Zajmie ci to tylko 20 minut! Sukces gwarantowany!

Chleb smcznie nadziany

listopada 23, 2016

Grzaniec cydrowy z Inką

Grzaniec cydrowy z Inką
Gdy za oknem coraz szybciej zapada zmrok, a słupek rtęciowy zbliża się do magicznej granicy 0 st, nachodzi ochota na grzańce. Tradycyjny na czerwonym winie, z aromatycznymi przyprawami, odrobiną pomarańczy to must have mroźnych wieczorów. W bardziej przyjazne dni proponują niezwykłe połączenie - grzaniec z cydru i kawą Inką. Do tego karmelizowane plastry jabłek do przegryzania i od razu robi się cieplej. 

grzaniec cydrowy z inką

listopada 23, 2016

Jak zrobić czekoladki na prezent?

Jak zrobić czekoladki na prezent?
Katarzynki, Andrzejki, Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia...mnóstwo okazji do obdarowywania najbliższych. Jak zwykle w tym gorącym okresie pojawia się pytanie: czym zaskoczyć bliskich? Ja lubię dostawać i dawać domowe pyszności: ciastka, pierniki, wyszukane dżemy w małych słoiczkach, samodzielnie skomponowane herbaty itp. To takie prezenty od serca. Ja mam frajdę z ich przygotowywania, a obdarowany wie, że poświęciłam mu swój czas. Dzisiejsza propozycja - czekoladki - może być wspaniałym dodatkiem do prezentu, świetnie sprawdzi się także jako drobiazg dla dzieci (raczej pomijamy wtedy chilli) - wystarczy zapakować w przezroczyste torebeczki, przyczepić kartkę z instrukcją użycia i gotowe. Takie czekoladki można zalać gorącym mlekiem lub spałaszować jak lizaki :)


Jak zrobić czekoladki na prezent?


listopada 22, 2016

Rogaliki drożdżowe francuskie

Rogaliki drożdżowe francuskie
To najlepsze rogaliki, jakie do tej pory jadłam. Delikatne, maślane...Najsmaczniejsze są te małe, takie na dwa kęsy. Prawda, jest przy nich trochę pracy, a jedzenia? Cóż...niesamowicie wciągają i kiedy już sięgnie się po jednego, to ciężko przestać :) Polecam, pięknie będą prezentowały się na świątecznym stole. 

rogaliki drożdżowe francuskie

listopada 20, 2016

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami
Sadzone, na miękko, w koszulce... na śniadanie, obiad i kolację - jajka - podstawowy składnik wielu dań, ale też smaczna potrawa sama w sobie. Lubicie? Ponieważ faszerowane pieczarki cieszą się dużą popularnością, postanowiłam połączyć oba składniki, dzięki czemu powstała alternatywa dla jajek ugotowanych na twardo podawanych w majonezie. Znakomicie urozmaicą Wielkanocne śniadanie, ale też świetnie sprawdzą się na imprezowym stole. Gwarantuję, że znikną z niego jako pierwsze! I uwaga, robi się naprawdę szybko! A jeśli zostanie wam farszu, zjedzcie go jako pastę do chleba :)

jajka faszerowane pieczarkami

listopada 18, 2016

Kopytka z twarogiem i cukinią

Kopytka z twarogiem i cukinią
Jest mnóstwo przepisów kulinarnych na kopytka. Niedługo stanę się specjalistką od nich i wszelkich innych kluch. Otóż od jakiegoś czasu to ulubione danie mojego synka. Mógłby je jeść codziennie, wypowiadając tym samym wojnę mięsu i paru innym składnikom. Co się matka musi nagimnastykować, żeby przemycić smykowi to i owo i to w atrakcyjnej formie, to tylko ona i inne mamy małych buntowników wiedzą. Kopytka z twarogiem i cukinią zostały zaakceptowane :) To fajny pomysł na przemycenie nabiału (my akurat z tym nie mamy problemu -jogurt naturalny i serki zajada łyżkami) i warzyw (zamiast cukinii można dać marchewkę). 
kopytka z twarogiem i cukinią

listopada 16, 2016

Gulasz z białą kiełbasą

Gulasz z białą kiełbasą
Lubicie dania jednogarnkowe? Ja bardzo. Zachodu przy tym niewiele, a i zmywania mniej. Potrawa, którą chcę wam zaproponować znakomicie nadaje się na jesienno- zimowe chłody: rozgrzewa i syci. Taka miseczka pełna smaku i aromatu wprawi w dobry nastrój niejednego.

gulasz z białą kiełbasą

listopada 14, 2016

Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki
Nie wiem, jak wy, ale ja zawsze częstuje czymś swoich gości. I nie mówię tu o tych wyczekanych, zaproszonych, bo to oczywiste i wtedy staram się przygotować coś ekstra. Tym, którzy wpadają znienacka proponuję kawę/herbatę i jeśli nie miałabym, co do niej podać, czułabym się niezręcznie, więc zawsze w szafce czeka coś słodkiego, pod ręką są też owoce. A co jeśli niespodziewani goście pukają do drzwi, a jest pora powiedzmy kolacyjna? Zawsze można zrobić przegląd lodówki i skomponować sałatkę lub przygotować szybkie faszerowane pieczarki. Wystarczy do nich podać grzanki i lekka aromatyczna kolacja gotowa. 

faszerowane pieczarki

listopada 13, 2016

Bajgle

Bajgle
Pszenna bułka z dziurką w środku, czyli bajgiel, to tradycyjne żydowskie pieczywo. Najprawdopodobniej powstały w Krakowie w XVIIw, a potem w wieku XX razem z falą emigracji powędrowały do Nowego Jorku. Dziś bajgiel, wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych, stał się modny i bardzo chętnie zjadany jest w formie kanapek - przecięte na pół, wypełnione najróżniejszymi farszami są świetną śniadaniową propozycją. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, ale dla chrupiącej skórki i miękkiego sprężystego wnętrza naprawdę warto!

bajgle

listopada 09, 2016

Placki a'la pizza

Placki a'la pizza
Placki a'la pizza to świetna propozycja na szybki obiad. Wystarczy podać je z ulubioną surówką. Znakomicie nadadzą się też na kolację, czy drugie śniadanie do pracy. Ich zaletą jest też to, że nie musimy idealnie trzymać się składników, możemy je dowolnie urozmaicać i zrobić z tak zwanego przeglądu lodówki :)
placki a'la pizza

listopada 06, 2016

Pomidorowa

Pomidorowa
Czy wam też pomidorowa nigdy się nie nudzi? Na blogu proponowałam już kilka jej wersji:
Dzisiejsza odsłona popularnej pomidorówki jest delikatna, kremowa, słodkawa i co najważniejsze nie pływają w niej żadne farfocle :) dlatego posmakuje też waszym maluchom. W moim domu stała się hitem (*testowane na dzieciach!) :))
pomidorowa

listopada 02, 2016

Dynia marynowana po meksykańsku

Dynia marynowana po meksykańsku
Przepis na tą dynię znalazłam 2-3 lata temu na blogu Szczęśliwa w kuchni. Zrobiłam jako alternatywę dla korzennej marynaty za którą nieszczególnie przepadam. I muszę przyznać, że to było to! Pyszna, chrupka dynia w ostrej czosnkowej marynacie...Idealnie wyważona słodycz cukru i kwaskowatość octu...No rewelacja! W sam raz na chłodne listopadowe dni, żeby się rozgrzać, a przy okazji zjeść trochę naturalnych antybiotyków :) Do czego pasuje? Dla mnie prawie do wszystkiego :) Do kanapek, tostów, jako dodatek do obiadu...Spróbujcie, jeśli lubicie ostre smaki, a jeśli wolicie trochę łagodniejsze, to dajcie mniej czosnki i chilli. 
dynia marynowana po meksykańsku
Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger