Langosz to węgierski drożdżowy placek z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jest to przysmak sprzedawany w ulicznych budkach. Na Węgrzech nie byłam, ale kilka lat temu jadłam go w Bratysławie. Niedawno wpadła mi ulotka z węgierską kuchnią, a na niej przepis na to danie. Nie było innego wyjścia, jak go wypróbować. I muszę przyznać, że to bardzo dobra propozycja obiadowo-kolacyjna. Trochę przypomina pizzę, ale dodatek ziemniaków zmienia smak ciasta i sprawia, że jest ono bardziej wilgotne. Placki podałam z podsmażonym z cebulką salami i sosem czosnkowym.
października 28, 2016
października 27, 2016
Blok czekoladowy
Kto nie zna smaku tego przysmaku? :) Dla wielu z nas to wspomnienie dzieciństwa. Uwielbiany i zjadany co do okruszka zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dziś, kiedy sklepowe półki uginają się pod różnymi czekoladami, kremami, batonikami, blok odszedł nieco w zapomnienie. A szkoda, bo smak niepowtarzalny! Dziś prezentuję wam blok czekoladowy wykonany przez mojego męża :)
października 22, 2016
Roladki schabowe ze śliwką
Przepis na te roladki dostałam od mamy, a ona podpatrzyła go gdzieś w telewizji. Muszę przyznać, że to jedno ze smaczniejszych mięsnych dań, jakie ostatnio jadłam! Wpisuję je na listę dań popisowych! Schab, dzięki dodatkowi boczku, zachowuje soczystość, a środek - śliwka nadziana czosnkiem - pod wpływem temperatury nabiera kremowej konsystencji i oddaje wspaniałe smaki i aromaty. Z czystym sumieniem mogę polecić wam to danie na świąteczny obiad!
października 20, 2016
Drożdżówki z orzechowym nadzieniem
To najlepsze jesienne drożdżówki, jakie jadłam do tej pory. Miękkie z fantastycznym orzechowym nadzieniem, lekko pachnące rumem, idealnie rozchmurzą październikową aurę. Sam ich wygląd podnosi na duchu i wywołuje uśmiech na twarzy. Będę świetnie smakowały z kubkiem kakao, czy czekolady...A co, odrobina rozpusty, gdy deszcz i wiatr za oknem, jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Przepis pochodzi z programu Bake Off - Ale ciacho! Oglądając odcinek o drożdżówkach, czułam, że muszę wypróbować ten przepis. I nie zawiodłam się.
października 18, 2016
października 17, 2016
Kurczak z ryżem z piekarnika
Jeśli tak, jak ja, lubicie dania z piekarnika i to takie, w których za jednym zamachem jest mięso, ryż i "surówka" to ten przepis jest dla was! Pracy przy tym niewiele, a efekt zadowoli nawet największe głodomory. Na dodatek można przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i wstawić godzinę przed obiadem do piekarnika.
października 15, 2016
Risotto z dynią i kurczakiem
Stało się...Sięgnęłam po włoski klasyk - risotto. 20 minut stania przy kuchni i mieszania, a efekt nie do opisania. Aromatyczne, kremowe o pięknym słonecznym zabarwieniu. W wersji podstawowej wystarczy ryż i odrobina szafranu, ale można do niego dorzucać wiele innych składników. Podstawą jest dobry i odpowiedni ryż! Ten do risotto ma krótkie ziarna, owalne lub okrągłe.
października 13, 2016
Kasztany ze schabu
"Mówiłeś włosy masz jak kasztany
i kasztanowy masz oczu blask..."
Danie to z kasztanami łączy tylko nazwa, ale polecam z całego serca, taką inną wersję popularnych schabowych. Duże rumiane kule kryją w sobie rozpływające się serowe nadzienie. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i ciągnący się ser to wszystko, czego trzeba w jesienny dzień.
października 12, 2016
Domowy sos pomidorowy
Sos pomidorowy to bardzo uniwersalny produkt. Dzięki niemu błyskawicznie wyczarujemy danie. Jest idealny do makaronów, pizzy, gołąbków, zapiekanek...Wymieniać można bez końca. Warto przygotować taki sos samemu. Nie zajmie to wiele czasu, a będziemy pewni składu i smaku. Nadmiar można przełożyć do słoiczka i zapasteryzować lub zamrozić.
października 07, 2016
października 06, 2016
Dyniowe kopytka
Gdy jesień nie rozpieszcza pogodą, leje, wieje i brakuje słońca, trzeba się jakoś ratować. Najlepszym sposobem, oprócz mocnej kawy, są kolory na talerzu. Intensywne, energetyczne, słoneczne na pewno poprawią humor w niejeden ponury dzień. A ponieważ mamy sezon na dynie, polecam dyniowe kopytka. Nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale także znakomicie smakują. Jest trochę przy nich pracy, ale naprawdę warto się potrudzić. Mój synek zjadł ich pełną miseczkę, a to najlepsza rekomendacja :)
października 04, 2016
Sałatka śledziowa
Gdy na dworze zaczyna wiać chłodem, a dni stają się coraz krótsze, do mojej kuchni powraca śledź. Jakoś latem, przepełnionym warzywami i owocami, nie mam na niego ochoty. Za to jesienią i zimą proszę bardzo, w każdej postaci. Dziś polecam szybką do przygotowania, treściwą i sycącą sałatkę śledziową. Z powodzeniem może zastąpić obiad lub kolację. Podana w mniejszych porcjach będzie świetną przystawką lub imprezową przekąską. Myślę, że nie pogardziłby nią również wigilijny stół :)