Tarta to zawsze dobry pomysł. I na słodko i na wytrwanie. Warto mieć zapas kruchego ciasta w zamrażarce, by w kilka chwil wyczarować pyszny obiad lub deser. Składniki na wierzch zawsze znajdą się w domu. Ta tarta stała się jedną z naszych ulubionych. Właściwie powinnam dodać, ze to nie tylko tarta z porami, ale także z niespodzianką w postaci farszu do ruskich :) Miałam za mało porów, a w lodówce został mi pojemnik sera z ziemniakami, więc postanowiłam poeksperymentować. Okazało się to strzałem w 10! Wszystkie składniki idealnie do siebie pasowały, więc jeśli przygotujecie za dużo farszu, nie wyrzucajcie go, tylko wstawcie do lodówki na kilka dni lub zamroźcie. Będzie jak znalazł albo do tego dania, albo do ruskich naleśników. Jeśli nie macie akurat takiego nadzienia, nie przejmujcie się, z samymi porami tarta też jest pyszna.
sierpnia 29, 2016
sierpnia 26, 2016
Chleb pszenny całonocny
Udało się! Upiekłam pierwszy chleb wg Kena Forkisha - człowieka, który rzucił pracę w korpo, by nauczyć się rzemiosła, jakim jest pieczenie chleba tradycyjnymi metodami - bez polepszaczy, spulchniaczy i wzmacniaczy smaku. Chleba, dla którego najistotniejszy jest CZAS!!! Ale niech was nie zniechęci nazwa tego chleba. Wprawdzie jest przy nim trochę pracy, ale cuda dzieją się właśnie w nocy - my śpimy a ciasto rośnie, fermentuje i rozwijają się smaki. Bochenek ma chrupiącą ciemnobrązową skórkę i duże oczka. Ciasto można zagnieść w piątek wieczorem, by w sobotę cieszyć się pysznym śniadaniem. Takie kromki nie wymagają przesadnego towarzystwa. Wystarczy dobre mało lub oliwa i gruby plaster pomidora.
sierpnia 24, 2016
Napoleonka
Są takie ciasta, które mogłabym jeść na okrągło i które nigdy mi się nie znudzą. Takie, które kojarzą się z domem rodzinnym, a ich niepowtarzalny smak związany jest z osobą, która je zrobiła. I choćbyśmy korzystali z tego samego przepisu i robili wszystko dokładnie tak samo to i tak to będzie nie to. Też dobre, może nawet równie smaczne, ale jednak inne...Zapraszam na napoleonkę mojej Mamy.
sierpnia 23, 2016
sierpnia 22, 2016
Nocne jagodzianki
sierpnia 17, 2016
sierpnia 12, 2016
Pizza ziemniaczana z patelni
Pizza ziemniaczana z patelni to nic innego, jak duży placek ziemniaczany z dodatkami. U mnie w domu odkąd pamiętam tak nazywało się to danie, a to ze względu na składniki wierzchu. Jest to świetne urozmaicenie dla zwykłych placków. Nie wymaga też trzymania się proporcji, czy określonych dodatków. Znakomicie wyjdzie z tzw przeglądu lodówki.
sierpnia 10, 2016
Sernik z awokado
Niemożliwe stało się możliwe! Podjęłam wyzwanie i zrobiłam ciasto bez grama mąki, bez jajek, mleka i innego nabiału, masła i cukru!!! Pewnie część z was po przeczytaniu tego pomyślała sobie, że to jakaś ściema, blef i że tak nie można. Serio? Okazuje się, że można! I wiecie co? Smakuje obłędnie!!! Kremowa kwaskowa góra i chrupiący słodki dół smakują tak wspaniale, że trudno powstrzymać się od wyjadania prosto z miski. I do tego jak efektownie wygląda. Na pewno niejeden z gości będzie zachodził w głowę z czego ciasto jest zrobione.
sierpnia 08, 2016
Szakszuka
Szakszuka, czyli 'wielki bałagan' to danie znane między innymi w kuchni tunezyjskiej i izraelskiej. Znakomicie nadaje się na późne leniwe śniadanie, czy lekki obiad, gdy nie chce się gotować. Ma dwie ważne zalety. Po pierwsze robi się je w 15 minut. Po drugie - powstaje z tego, co mamy pod ręką, a bazą są dwa składniki przeważnie obecne w każdej kuchni - pomidory i jajka. Imprezowicze twierdzą, że jest to idealne śniadanie po zarwanej nocy, ze względu na dużą ilość potasu :) Generalnie same zalety. Spróbujcie, a gwarantuję, że wejdzie na stałe w wasze menu.
sierpnia 05, 2016
Placek drożdżowy z agrestem i płatkami migdałów
O ciastach, ciasteczkach i innych słodkościach można mówić i pisać w nieskończoność. Uwielbiają je niemal wszyscy od dzieci zaczynając. Niektóre zarezerwowane są na wyjątkowe okazje - makowce na Boże Narodzenie, baby drożdżowe i mazurki na Wielkanoc, torty na szczególne rocznice. Inne piecze się ze względu na porę roku i pogodę za oknem - jesienią zazwyczaj królują szarlotki, a wiosną lekkie ciasta owocowe i serniki na zimno. Są też takie, które przywołują wspomnienia, przypominają beztroski smak dzieciństwa i takie, które wypełniają dom wspaniałym aromatem, dzięki którym robi się przytulniej. Dla mnie do takich należą ciasta drożdżowe. Dziś zapraszam na pyszny puszysty placek z agrestem i płatkami migdałów.
sierpnia 02, 2016
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z pomidorami
W ogródkach zaczynają dojrzewać cukinie. To świetny czas na ich wykorzystywanie w kuchni. Mają wszechstronne zastosowanie: można z nich usmażyć placki, zamarynować, przerobić na dżem, udusić leczo lub nafaszerować. Na blogu jest już kilka przepisów z cukinią w roli głównej: polecam cukinię faszerowaną kaszą gryczaną z serem pleśniowym i brokułem, smażone placki z marchewką czy pieczone z kaszą jaglaną. Dzisiejszy obiad to kompozycja znanych i prostych składników: cukinia, kasza, pomidory, ser...Jak zazwyczaj szybko i smacznie...Zapraszam na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną z pomidorami.