lipca 29, 2016

Pancakes

Pancakes
Podawałam już przepis na szybkie placki na maślance Dziś zapraszam na pancakes na mleku. Robi się je równie błyskawicznie, mimo że wymagają większej ilości składników. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie. Wystarczy polać je miodem, musem owocowym, oprószyć lekko cukrem pudrem...Pokochają je wszyscy - i duzi i mali. 

lipca 27, 2016

Konfitura z papierówek

Konfitura z papierówek
Zerwane prosto z wielkiego drzewa lekko niedojrzałe i kwaskowate lub wyszukane w trawie - żółciutkie i słodkie. Nie za duże, niezbyt regularne, często poobijane i z lokatorami...takie prawdziwe, niewymuskane, nieidealne, a smak i zapach nie do podrobienia. Zjadane od razu, tylko wytarte o spodnie...Znajdowane niemal wszędzie...w przydrożnym sadzie, na miedzy, przy rowie...Poupychane w kieszenie, żeby starczyło do domu...PAPIERÓWKI - dla wielu smak dzieciństwa i zapach przywołujący wspomnienia...Już są! To świetny czas, by zamknąć je w słoiki, by delektować się ich smakiem w zimowe wieczory. Dziś polecam konfitury...gęste, aromatyczne, słodkie - idealne do naleśników, placków albo gorącej kaszy manny... Żadne sklepowe dżemy nie mogą się z nimi równać. Składniki? Tylko dwa! Jabłka i cukier...I czas...
dżem z papierówek, papierówki

lipca 26, 2016

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to smak dzieciństwa mojego męża. Gotowała ją babcia i podawała z.... ziemniakami postawionymi obok na talerzu, polanymi śmietaną. Podobno pycha. Nigdy tak nie jadłam i jakoś nie mogłam się przekonać do tej wersji, więc swoją wiśniówkę podałam z makaronem i nieco zmodyfikowałam dodając czerwone wino. Jest to świetna zupa na lato, a ponieważ nadciąga fala upałów, a sezon na wiśnie akurat trwa polecam wam serdecznie tę zupę. Można ją jeść i na zimno i na ciepło i na pewno rozsmakują się w niej dzieci. Co ważne upalne dni - przygotowuje się ją błyskawicznie. Warto zrobić więcej, bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza .
zupa z wiśni, wiśniówka, zupa owocowa

lipca 22, 2016

Wątróbka drobiowa marynowana w alkoholu

Wątróbka drobiowa marynowana w alkoholu
Są tu miłośnicy wątróbki? Najdelikatniejsza i najmniejsza jest drobiowa. Polecam wam, jeśli jeszcze nie zrobiliście, błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Jest łatwa w obróbce i można ją przyrządzać na wiele sposobów. Zazwyczaj podsmaża się ją z dodatkiem cebuli. Ja jednak postanowiłam nadać jej wytrawnego charakteru - zamarynowałam w domowej nalewce z suszonych śliwek, dodałam jabłka, a całość znakomicie uzupełnił, uwielbiany przez nas, zielony marynowany pieprz. Wątróbkę podałam na grzankach z razowego chleba...Niby prosty, tani produkt, ale dzięki dodatkom zyskuje wyjątkowego charakteru. 
wątróbka drobiowa, marynowana wątróbka

lipca 21, 2016

Jagodzianki

Jagodzianki
- Co to za owoc?
- Czarne jagody.
- A dlaczego są czerwone?
- Bo są jeszcze zielone.
- A kiedy będą czarne?
- Jak będą granatowe :)

To są najlepsze jagodzianki jakie jadłam! A uwierzcie, gdy sezon jagodowy w pełni jem ich dużo. Wiele razy się zarzekałam, że już nie kupię ich w żadnej cukierni czy piekarni, ale kiedy następnym razem przechodzę obok nie mogę się oprzeć...bardzo często kończy się to rozczarowaniem, bo zamiast jagód jest jakiś dziwny żel jagodowopodobny a świeżość ciasta pozostawia wiele do życzenia. 
Najlepsze są te domowe. Tym razem nie powiem, że robi je się szybko. Wymagają trochę czasu i cierpliwości, zwłaszcza przy upychaniu jagód do środka ciasta :) Ale naprawdę warto podjąć trud. Delikatne maślane ciasto, mnóstwo lekko kwaskowych jagód i chrupiąca kruszonka...rozmarzyliście się? To wyciągajcie blachy!
Jagodzianki, jagody, bułeczki z jagodami, drożdżówki

lipca 19, 2016

Idziemy na kawę? Czyli gdzie miło spędzić czas z dzieckiem w Warszawie

Idziemy na kawę? Czyli gdzie miło spędzić czas z dzieckiem w Warszawie
Dziś inny post, choć nieco kulinarnie też będzie. 
Idziemy na kawę? Niby proste pytanie, ale kiedy ma się małe dziecko i chce się je ze sobą zabrać, staje się kłopotliwe i może rodzić inne pytania i obawy: czy moje dziecko nie będzie się nudzić? czy będzie miało się czym zająć? czy posiedzę w spokoju i pogadam? czy będzie bezpieczne? itp itd. Otóż, odkryłam w Warszawie miejsce idealne, rozwiewające wszelkie wątpliwości, dotyczące wspólnego wyjścia z maluchem. 
To, co?

Idziemy na kawę? Czyli gdzie miło spędzić czas z dzieckiem w Warszawie


lipca 18, 2016

Potrawka z indyka z młodą marchewką

Potrawka z indyka z młodą marchewką
Indyk to delikatne mięso, które świetnie komponuje się z młodymi warzywami i ziołami. Do duszenia polecam udziec, ma ciemniejsze mięso i nie wysycha tak szybko jak pierś. Ponieważ w prostocie siła, nie dodaję do niego dużej ilości przypraw. Wystarczy sól, pieprz i zioła. Jako dodatek - kasza i pyszny sycący obiad gotowy. 
Udziec indyka

lipca 16, 2016

Sernik na zimno z twarogu

Sernik na zimno z twarogu
W mojej rodzinie od lat króluje przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych. Jednak tym razem miałam nadmiar twarogu w lodówce, który trzeba było szybko zużyć. Powstał więc sernik na jego bazie. Jest to bardzo proste ciasto i nie ma opcji, żeby nie wyszło. Sernik jest kremowy i delikatny. Świetny na upały. 
Sernik na zimno

lipca 14, 2016

Ziemniaczana tortilla z bobem i chorizo

Ziemniaczana tortilla z bobem i chorizo
Ziemniaczana tortilla z bobem i chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami i dodatkami to sycące danie. Ma wiele zalet. Po pierwsze wszystkie składniki możemy przygotować sobie wcześniej (ugotować ziemniaki i bób), co znacznie skróci czas oczekiwania na obiad. Ponadto świetnie smakuje na zimno, więc jeśli jakimś cudem coś zostanie, bez problemu możemy zabrać na drugi dzień do pracy czy szkoły. Dodatki można zmieniać. U mnie ziemniakom towarzyszy bób. Ponieważ sezon to zielone ziarno powoli się kończy warto wykorzystać je w kuchni. To też świetny czas na mrożenie bobu - podgotowany świetnie się przechowuje i jeśli tylko macie miejsce w zamrażarce spokojnie poleży przez zimę.

Ziemniaczana tortilla z bobem i chorizo to świetny pomysł na szybki obiad

lipca 12, 2016

Ciasteczka owsiane z borówkami i czerwoną porzeczką

Ciasteczka owsiane z borówkami i czerwoną porzeczką
Czy słodycze mogą być zdrowe? Kiedyś wydawało mi się, że słodycz to słodycz, ma być przede wszystkim słodki i smaczny, a tym, co ma w środku nie zawracałam sobie głowy. Nie zastanawiałam się z czego zrobione są te pyszne batoniki, wafelki i ciastka i dlaczego w sklepie leżą tak długo i się nie psują. Nie interesowało mnie też, co to za magiczna substancja ten syrop glukozowo-fruktozowy i dlaczego go do wszystkiego dodają. Nie głowiłam się nad olejem palmowym, konserwantami czy nad tym, dlaczego w większości słodyczy cukier w składzie jest na pierwszym miejscu. Ba, prawie w ogóle nie czytałam składu! Nie pamiętam, co było impulsem do wprowadzenia zmian. Najpierw przestałam słodzić, a potem zaczęłam zwracać uwagę na to, co jem. W wielu przypadkach mocno się zdziwiłam widząc na przykład, że mięsa w mięsie jest tylko 60%, a te moje ulubione batoniki to prawie sam cukier. Owszem można znaleźć w sklepie dobre, wartościowe produkty, tylko trzeba czytać skład. Teraz, nie kupuję niczego, co ma listę składników długości litanii loretańskiej, a główny produkt jest w jej połowie. Tak jest w przypadku wielu ciastek. Jedne z popularnych owsianych ciasteczek płatki owsiane mają dopiero! na 9 miejscu!!!tuż za mąką! Co znajduje się w czołówce? Cukier, margaryna, tłuszcz roślinny utwardzony, emulgatory, sól, substancja konserwująca, regulator kwasowości i aromat! Ja takim ciasteczkom dziękuję! Tym bardziej nie podałabym ich dziecku. Dlatego zapraszam na moje domowe ciacha. Robi się je ciut dłużej niż trwa sięgnięcie na półkę po gotowca, ale uwierzcie, gdy raz ich spróbujecie, nie sięgniecie po żadne sklepowe wynalazki! Zwłaszcza, że owsianki można dowolnie modyfikować - dodawać różne owoce (świeże, suszone), orzechy, rodzynki, kakao i za każdym razem cieszyć się innym smakiem.
Ciasteczka owsiane

lipca 11, 2016

Pulpety z indyka z bobem i groszkiem

Pulpety z indyka z bobem i groszkiem
Warto jeść mięso z indyka. W porównaniu z innymi rodzajami mięs wypada znacznie lepiej. Jest stosunkowo niskokaloryczne, łatwo przyswajalne i lekkostrawne, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a dużo białka. Polecane jest też w dietach antyalergicznych. Nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej, więc nadaje się na szybki obiad. Ponadto każda część indyka smakuje nieco inaczej, warto więc poeksperymentować, zwłaszcza, że to delikatne mięso świetnie komponuje się z różnymi dodatkami: słodkimi, ziołowymi czy pikantnymi. Dziś chcę wam zaproponować pulpety z mielonego mięsa w otoczeniu wiosennych warzyw - szybkie danie z patelni. 
Pulpety z indyka z bobem i groszkiem

lipca 09, 2016

Naleśniki wg Gordona Ramseya

Naleśniki wg Gordona Ramseya
Sposobów na naleśniki są dziesiątki. Każda gospodyni ma na nie swój patent: a to łyżka oleju do ciasta, a to szczypta cukru, żeby się ładnie rumieniły, a to woda gazowana zamiast zwykłej...a nasze babcie przeważnie robiły je na oko. Na blogu znajdziecie już dwa przepisy na naleśnikowe ciasto: 1 i 2. Tym razem proponuję naleśniki wg Gordona Ramseya. Są delikatne, maślane, elastyczne... spróbujcie, a staną się waszym numerem 1.
Naleśniki wg Gordona Ramseya

lipca 07, 2016

Sałatka z bobu i szynki

Sałatka z bobu i szynki
Niedawno zachęcałam was do wypróbowania sałatki z bobu z kozim serem - taka wykwintna propozycja na kolację. Tym razem również bób w roli głównej, ale towarzystwo zgoła inne, bardziej pospolite i obecne w każdej kuchni. 
Bób

lipca 06, 2016

Muffinki z malinami

Muffinki z malinami
Uwielbiam muffinki za to, że robi się je błyskawicznie, nie trzeba wyciągać tysiąca przyborów, można do nich wrzucić dowolne dodatki (słodkie, słone) i za to, że ZAWSZE się udają. Wszystkie przepisy głoszą, że trzeba oddzielnie zmieszać suche i oddzielnie mokre składniki i dopiero potem je połączyć. Wiecie co? Nigdy się tego nie trzymam. Wrzucam wszystko do jednej miski, mieszam łyżką i jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby wyszły zakalcowate. Dziś zapraszam was na muffinki z malinami, ale równie dobrze możecie dodać inne ulubione owoce.
Muffiny

lipca 05, 2016

Recyklingowy pasztet

Recyklingowy pasztet
Czytaliście post o marnowaniu jedzenia? Nie? To zapraszam o tu. W kuchni nie powinno się nic marnować. Jednak do niedawna sama nie wiedziałam, co zrobić z warzywami z bulionu. Mięso to na farsz do pierogów mroziłam. Marchewka przeważnie lądowała w zupie, ale reszta? No niby można zrobić sałatkę jarzynową, ale smak jakiś nie taki. Wpadłam więc na pomysł, żeby razem z mięsem w zamrażarce wylądowały warzywa i czekały na lepszy czas :) Doczekały się i wszystko razem w towarzystwie kaszy jaglanej trafiło do pasztetu! Polecam taki kuchenny recykling. Pasztet wyszedł naprawdę pyszny. Dodatek kaszy scalił rozmiękczone długim gotowaniem jarzyny, a świeże zioła i przyprawy sprawiły, że nie pogardziłby nim niejeden mięsożerca. 
pasztet z rosołu

lipca 02, 2016

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Fasolka szparagowa to obok kalafiora warzywo chętnie zjadane w towarzystwie przesmażonej na maśle bułki tartej. Potrawa pyszna, ale ci, którzy liczą kalorie nie mogą sięgać po nią za często. Proponuję zatem fasolkę w sosie pomidorowym - 100% warzyw, 100% zdrowia, 99% fit (-1% za smażenie :) ) Może stanowić samodzielne danie lub być świetnym dodatkiem do mięsnego obiadu (ja niedawno podałam ją z kotletami z czerstwego chleba, przepis o tu. Zapraszam! 

fasolka z pomidorami

lipca 01, 2016

Kotlety z czerstwego chleba

Kotlety z czerstwego chleba
Nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia. Wiadomo, jeśli coś już się zepsuje, zgnije, pokryje pleśnią to jest nie do odratowania i pozbyć się tego trzeba, ale większość produktów można przed tym uchronić. Wiele razy byłam świadkiem wyrzucania przywiędłych owoców (a przecież można z nich ugotować kompot), czy zalegania w lodówce nadmiernej ilości włoszczyzny, która niezużyta lądowała w koszu przed kolejnym wyjściem na targ (a można było ją od razu obrać, umyć, pokroić i zamrozić jako gotową mieszankę do zupy). Dane Federacji Polskich Banków Żywności  alarmują, że w Polacy rocznie wyrzucają do kosza 9mln ton żywności!!! Zajmujemy tym samym 5 miejsce wśród krajów UE! Co najczęściej wyrzucamy? Pieczywo (49%), owoce (39%), wędliny (38%), warzywa (37%) i jogurty (33%). Z przyczyn marnowania jedzenia Polacy najczęściej podawali przegapienie terminu przydatności do spożycia. Znacznie dalej pojawiają się: niewłaściwie przechowywanie produktów, zbyt duże porcje posiłków, zakup złego jakościowo produktu, zbyt duże zakupy. Może z tego wypływać wniosek, że często robimy zakupy impulsywnie, pod wpływem chwili, nieprzemyślane, bo mamy w danej chwili na coś ochotę, zapominając, że w domu już to jest. Co możemy zrobić? Planować posiłki i robić zakupy z listą i pełnym żołądkiem! (Sama kilka razy wpadłam w pułapkę wyjścia do sklepu z pustym brzuchem, na wszystko miałam ochotę: i na pieczywo, i na wędlinę, i na ser, o...a ten śledzik tak pięknie pachnie...o, a może jeszcze drożdżówkę, tak i ciastka...aaaaa!Nigdy więcej!) 
Można nauczyć się też maksymalnego wykorzystywania produktów. Jakiś czas temu byłam na pokazie kulinarnym w Zakopanym zorganizowanym przez EWS (Wyższą Szkołę Edukacja w Sporcie) w ramach warsztatu trener przygotowania motorycznego, gdzie dwóch kucharzy przygotowało 4 dania: makaron z warzywami, 2 rodzaje polędwicy i tuńczyka, a z resztek powstała przepyszna zupa! Grunt to dobra organizacja pracy i świadomość produktu. 
Ponieważ wg statystyk najczęściej marnujemy pieczywo, dziś zapraszam was na kotlety z czerstwego chleba. Trochę podobne do Canederli, potrawy typowej dla krajów południowych, w której dodatkowo wykorzystane są resztki wędlin. Moje są smażone, tamte gotowane, ale oba dania dziecinnie proste, a przy tym ekonomiczne i pyszne!
Kotlety z chleba
Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger