maja 31, 2016

Domowe lody bananowe z mango

Domowe lody bananowe z mango
Lody...ktoś wyobraża sobie lato bez nich?? Słodka, kremowa, zimna przekąska, po którą chętnie sięgają nie tylko dzieci, chociaż te pewnie jadłyby je na okrągło :) Przyznam, że w lodziarniach odstraszają mnie dedykowane dzieciom lody balonowe, smerfowe i inne o niespotykanych w naturze kolorach...Co zrobić, żeby lody były też zdrowe? Przygotować je w domu! Ktoś powie, że nie ma maszyny. Żaden problem. Wystarczy zamrażarka i dobry blender :)
Lody

maja 31, 2016

Słodko-pikantne żeberka

Słodko-pikantne żeberka
Najsmaczniejsze według mnie żeberka to te w słodko-pikantnej glazurze, mocno wypieczone. Jest to kolejny pomysł na szybki obiad, ponieważ naszej pracy wymaga tylko przygotowanie marynaty i obtoczenie w niej mięsa, a reszta czarów dzieje się sama w piekarniku :) 
żeberka

maja 30, 2016

Sajgonki

Sajgonki
Jakiś czas temu skuszona promocją kupiłam opakowanie papieru ryżowego. Wrzuciłam je do szafki i tak sobie leżało i czekało, aż się odważę zrobić sajgonki. Zrobiłam :) I muszę powiedzieć, że nie było się czego bać! Wyszły bardzo dobre, pełne wiosennych warzyw, chrupiące...Może to nie jest najzdrowsza przekąska, ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Mogą stanowić świetną przystawkę na imprezę. 


maja 29, 2016

Ruskie naleśniki

Ruskie naleśniki
Naleśniki są uniwersalnym daniem. Można je zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Nadziać słodkim dżemem lub mięsem mielonym, czy warzywami i zapiec. A dziś proponuję ruskie naleśniki według przepisu mojej kochanej teściowej. Dlaczego ruskie? Bo nadziane farszem jak do ruskich pierogów :) Zapraszam. Spróbujcie, bo naprawdę warto!

naleśniki

maja 27, 2016

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Bitki wieprzowe w sosie własnym
Co zrobić z szynki wieprzowej? Można ją upiec, pokroić w grube plastry i podać z sosem na obiad, a resztę zjeść na zimno, jako wędlinę. Można też surową pokroić w cienkie plastry i zrobić bitki. Do tego kuskus i lekka sałatka i obiad gotowy. 
bitki

maja 26, 2016

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
Tort to idealna propozycja na wszelkie uroczystości i święta. Ozdobiony kwiatami i owocami może być znakomitym prezentem, np. z okazji Dnia Matki :) Dzisiejszy tort jest mocno czekoladowy, lekko alkoholowy i pysznym kremem śmietanowym. Dżem porzeczkowy znakomicie przełamuje słodycz masy i sprawia, że ciasto jest nie za słodkie i orzeźwiające.
#OdczarujGarynaDzienMamy 

tort

maja 25, 2016

Kruche ciasto z dżemem i bezą

Kruche ciasto z dżemem i bezą
Dlaczego kruche ciasto jest dobre? Bo jest dobre i kruche :) Najlepsze według mnie wychodzi z mąki krupczatki i prawdziwego masła - mmmmm rozpływa się w ustach! Do tego dżem i obłędna beza miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz - hm...taka zawsze wychodziła, ale jak się człowiek śpieszy to... 
Kruche ciasto

maja 24, 2016

Piersi kurczaka faszerowane botwinką

Piersi kurczaka faszerowane botwinką
Sezon na botwinkę w pełni. Zachęcałam już Was do przygotowania super szybkiej wytrawnej tarty i zupy z botwinki. Idąc za ciosem postanowiłam przygotować botwinkowy farsz. I tak oto powstały nadziewane piersi kurczaka. Kolejne danie przy którym nie napracujecie się, bo większą część czasu spędza w piekarniku :) 
faszerowane piersi kurczaka

maja 23, 2016

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młode warzywa rozpoczęty. Na bazarach panoszy się już botwinka, rabarbar, pojawiają się pierwsze polskie truskawki (na razie w kosmicznych cenach), pęczki koperku i oczywiście króla kapusta. Niedawno pokazywałam wam przepis na sałatkę z kapusty
 http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/05/saatka-z-kapusty.html, a dziś zapraszam na kapuśniak. 
z młodej kapusty

maja 22, 2016

Chałki pełnoziarniste

Chałki pełnoziarniste
Jakiś czas temu podawałam przepis na chałkę http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/03/chaka.html Zawsze robiłam z tego przepisu, ponieważ wychodzi rewelacyjna. Lekko słodka, z kruszonką - idealna. Ostatnio jednak postanowiłam poeksperymentować z mąką pełnoziarnistą. Efektem tego był już kruchy spód do rabarbaru http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/05/penoziarniste-kruche-z-rabarbarem.html a teraz przyszła kolej na drożdżowe. I tak powstały pełnoziarniste chałki. Różnią się od tych z mąki tortowej nie tylko kolorem, ale i smakiem. Które lepsze? Dla mnie są porównywalne, ale oceńcie sami. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Cały czas przygotowania to około 2 godzin z czego nasza praca zajmuje tylko 15-20 minut!!! 

maja 21, 2016

Zielona zupa z białą czekoladą

Zielona zupa z białą czekoladą
Wiosna w pełni, zielono wkoło i zielono na talerzu. Przedstawiam zupę krem z brokuła i jarmużu z fetą oraz intrygującym dodatkiem - białą czekoladą. Zaskoczeni?? Słodycz czekolady idealnie komponuje się ze słonością sera i trochę mdłymi warzywami. 
Krem z brokułów

maja 20, 2016

Domowe fishburgery

Domowe fishburgery
Fast food nie musi być niezdrowy. Nie zawsze też jego wykonanie jest fast. Może być pełnowartościowym daniem, jedzonym bez wyrzutów sumienia, jeśli użyjemy zdrowych składników. Dziś zapraszam na fishburgery z łososia i batata. 
Burger z łososia i batata

maja 19, 2016

Podpłomyki

Podpłomyki
Mąka, woda i sól to składniki, które nie pozwolą nam umrzeć z głodu. Można z nich zrobić ciasto na pierogi, ale te z kolei trzeba czymś nadziać. A co jeśli lodówka świeci pustkami, a w brzuchu burczy?? Zrób podpłomyki - przaśne placki smażone na suchej patelni, bezpośrednio na palniku czy na rozgrzanym kamieniu np. w ognisku. Co do tego? Wszystko! Oliwa, dip, pasta, dżem...hulaj dusza :)
pszenne placki

maja 18, 2016

Ćwiartki kurczaka pieczone z jabłkami w cydrze

Ćwiartki kurczaka pieczone z jabłkami w cydrze
Pieczony kurczak to kolejne z dań, które właściwie robią się same. Nie ma nic prostszego, niż wstawienie mięsa do piekarnika. Idealny kurczak powinien mieć chrupiącą skórkę i miękkie soczyste mięso. Jest na to kilka patentów. Dziś przedstawiam jeden z nich - podlanie bulionem/wodą/a u mnie tym razem cydrem. Do tego szara reneta i rozmaryn - pachniało nieziemsko.


kurczak pieczony

maja 17, 2016

Szybka tarta z botwinką

Szybka tarta z botwinką
Tarta z botwinką to pomysł na szybki, ale wykwintny obiad. Przygotowuje się ją w kilka minut. Piecze około 20, a jaki efekt! Tarta zachwyca słodkawym smakiem  botwinki i miodu, przełamanym słonością fety i kwaskowatością octu balsamicznego. Mmmm...połączenie idealne. Polecam.
szybka tarta

maja 16, 2016

Pełnoziarniste kruche z rabarbarem

Pełnoziarniste kruche z rabarbarem
Palec pod budkę kto w dzieciństwie chrupał kwaskowaty rabarbar maczany w cukrze :) Warto go jeść, ponieważ zawiera witaminy A, E, C, kwas foliowy, potas...Można go używać do koktajli, ciast, dżemów,  piec, dusić, gotować kompoty. U mnie tym razem trafił do ciasta z mąki pełnoziarnistej. Taka zdrowsza wersja deseru, żeby bez wielkich wyrzutów sumienia móc sięgnąć po następny kawałek :)

ciasto z rabarbarem

maja 15, 2016

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny to niezawodny sposób na przeziębienie, kaszel, chrypkę i wzmocnienie organizmu w czasie jesiennej słoty. Ma właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze. Warto go przygotować, by gdy dopadnie nas przeziębienie nie sięgać od razu po apteczne specyfiki. Co ważne, jest w 100% naturalny i można podawać go dzieciom. 
Pędy najlepiej zbierać na przełomie kwietnia/maja, ale jak się pospieszycie to jeszcze teraz znajdziecie w lesie odpowiednie. Najlepsze są te długości około 10-12 centymetrów. Trzeba pamiętać, że dzięki przyrostom drzewo rośnie, więc nie zrywajmy pędu głównego i nie ogołacajmy jednej sosny :)

syrop sosnowy

maja 14, 2016

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki
Zupa z botwinki to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Kolorowy, pełen smaku i zdrowia talerz zadowoli niejednego łasucha. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ponieważ młode warzywa nie wymagają długiego gotowania. Dbający o linię śmietanę mogą zastąpić jogurtem lub pominąć. 

botwinka

maja 14, 2016

Koktajlove

Koktajlove
Koktajle owocowe, warzywne, mleczne to istna bomba witaminowa. Dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, wspomagają odchudzanie, poprawiają przemianę materii. Są świetne na drugie śniadanie, czy deser. Można je przelać do butelki/słoika i zabrać do pracy czy na spacer. Warto podawać je także dzieciom, zwłaszcza Tadkom-Niejadkom. Tak więc miksujcie na zdrowie!
Poniżej przedstawiam kilka inspiracji [będę je na bieżąco uzupełniać]

zdrowe koktajle

maja 13, 2016

Pierogi z farszem jajeczno-ziemniaczanym

Pierogi z farszem jajeczno-ziemniaczanym
Pierogi pozostawiają szerokie pole do fantazjowania - mogą być słodkie, słone, drożdżowe, francuskie, gotowane, zapiekane czy też smażone. Podobnie jest z farszem. Ten z kapusty i grzybów - święci triumfy na wigilijnym stole. Tuż za nim plasuje się mięsny. I oczywiście na podium nie może zabraknąć miejsca dla farszu do ruskich [polecam http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/03/ruskie-pierogi.html]. To według mnie trzy najpopularniejsze. Ale wariacji na temat pierogów jest mnóstwo. Oto jedna z nich, a zarazem pomysł na wykorzystanie nadwyżki ugotowanych ziemniaków. 

pierogi z farszem jajeczno-ziemniaczanym

maja 12, 2016

Kotlety mielone

Kotlety mielone
Macie swoje smaki z dzieciństwa? Takie, które pamiętacie do dziś i których nie możecie odtworzyć? O których mówicie, że nigdy potem nie jedliście/piliście czegoś równie pysznego? Ja mam kilka. Jednym z nich jest herbata nalewana z wiadra w zerówce. Nie wiem, czy chodziło o wiadro, chochlę, czy może wodę, ale smak był nieziemski :) Mimo że od dawna nie słodzę, z przyjemnością wypiłabym szklaneczkę tego słodkiego naparu. Smaki, które uruchamiają wspomnienia i wspomnienia, które przywołują smaki - cały urok dzieciństwa. 
Pamiętam  też kotlety mielone mojej babci: małe, słodkawe, podduszone w duchówce [kto jeszcze wie, co to duchówka?] Smak - nie do podrobienia. Nigdzie indziej takich nie jadłam. Wiele razy próbowałam zrobić podobne. Bezskutecznie. A receptury już nie poznam. Zapraszam więc na mielone po mojemu :)
kotlety mielone

maja 11, 2016

Zupa z soczewicą i pomidorami

Zupa z soczewicą i pomidorami
Jakiś czas temu proponowałam wam zupę pomidorową z ciecierzycą. Dziś polecam inne ziarna - soczewicę. Tym razem zieloną. Zupa jest gęsta, aromatyczna, sycąca i przede wszystkim zdrowa. Polecam nie tylko na chłodne dni. 

maja 11, 2016

Ciasto czekoladowe z chilli i miętą

Ciasto czekoladowe z chilli i miętą
Uwielbiam ciasta czekoladowe. Wszystkie i w każdej ilości :) Tym razem podkręciłam smak czekolady papryczką chilli i miętą. Wyszło słodko z intrygującą pikanterią. Polecam.
ciasto czekoladowe


maja 10, 2016

Wędlina z ćwiartek kurczaka

Wędlina z ćwiartek kurczaka
Coraz rzadziej kupuję sklepową wędlinę. Wolę zrobić ją sama w domu. Wtedy wiem, co się w niej znajduje i mam pewność świeżości. Często po prostu piekę kawałek mięsa z dodatkiem ulubionych przypraw. Dziś zapraszam was na gotowaną wędlinę z ćwiartek kurczaka. Do jej przygotowania potrzeba tylko mięsa i 3 rodzajów przypraw. Najtrudniejszą częścią jest oddzielenie mięsa od kości, reszta właściwie robi się sama :)

domowa wędlina

maja 09, 2016

Sałatka brokułowa z żurawiną i czosnkowym sosem

Sałatka brokułowa z żurawiną i czosnkowym sosem
Sałatki to świetny pomysł na każdą okazję i porę dnia. Mogą być sycącym obiadem, lekką kolacją, przekąską lub lunchem w pracy. Niektóre są też hitem imprez i znikają ze stołu w tempie ekspresowym. Jednym z takich dań jest sałatka brokułowa z żurawiną i czosnkowym sosem. Chrupkość brokuła, podkreślona prażonymi pestkami słonecznika, słodkawa żurawina i aromatyczny czosnek świetnie się komponują. 

sałatka z brokułów

maja 08, 2016

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z serem pleśniowym i brokułem

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z serem pleśniowym i brokułem
Lubię wszelkie faszerowane warzywa i na ciepło i na zimno. Są pełnowartościowym daniem i dostarczają mnóstwo składników odżywczych. Cukinia do nadziewania nadaje się idealnie. Zazwyczaj farsz robię z mielonym mięsem, ale tym razem zamiast niego użyłam kaszy gryczanej niepalonej.
faszerowana cukinia

maja 07, 2016

Polędwiczka wieprzowa z marynowanymi gruszkami i zielonym pieprzem

Polędwiczka wieprzowa z marynowanymi gruszkami i zielonym pieprzem
Na niedzielny obiad poleca się polędwiczka wieprzowa z marynowaną gruszką i zielonym pieprzem. Słodko-pikantne trio idealne. 

polędwiczki

maja 07, 2016

Wafle przekładane masą z płatkami owsianymi

Wafle przekładane masą z płatkami owsianymi
Wafle przekładane to świetna przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają ze stołu. Przepisów na masy jest wiele. Dziś chcę Wam zaproponować wafle przekładane masą kakaową z płatkami owsianymi. 

domowe wafle

maja 06, 2016

Kluski z serem

Kluski z serem
Kluski z serem to kolejny pomysł na szybki obiad lub kolację. Robi się je błyskawicznie, a składniki przeważnie są pod ręką. Można je też dowolnie miksować lub redukować. Danie jest sycące i powinny polubić je także dzieci. Mój synek zajada na dwie ręce :)
kluski

maja 05, 2016

Błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek

Błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek
Polska kuchnia obfituje w przeróżne pasztety - od mięsnych, przez warzywne, po te, przyrządzane z kaszy. Zazwyczaj pasztet kojarzy się z długim przygotowaniem produktów, bo trzeba je ugotować, zmielić, dobrze wymieszać i czekać, aż się upiecze i ostygnie. Dziś proponuję pasztet dla zabieganych, który przygotujecie dosłownie w 20-30 minut. Polecam, pasztet znika błyskawicznie. Może być hitem na imprezie, wystarczy położyć obok kawałki bagietki. Można go udekorować kiszonym ogórkiem, czy suszonymi pomidorami. Jego zaletą jest przede wszystkim smak, ale też krótki czas przygotowania i tani koszt (można zrezygnować z sera pleśniowego, pasztet na tym nie ucierpi, choć zmieni się jego smak). Gotowi? No to start!

maja 04, 2016

Fasolowa

Fasolowa
Fasolowa to rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na chłodne dni lub gdy nie chce nam się robić drugiego dania. Zadowoli każdego łakomczucha.

maja 04, 2016

Szczaw na zimę

Szczaw na zimę
Wiosna w pełni, więc nadszedł czas na przygotowanie szczawiu do słoików na zimę. Taki gotowy słoiczek pozwoli na szybkie przygotowanie zupy, gdy za oknem będzie sypał śnieg. Najlepiej zamknąć go w małych słoikach - po musztardzie, czy koncentracie. Podaję proporcje na pęczek szczawiu, z którego wyszedł mi 1 słoiczek. 


maja 01, 2016

Królewiec

Królewiec
Królewiec to popularne przekładane ciasto. Między dwoma kruchymi plackami kryje się puszysty biszkopt, budyniowy krem i kwaskowata nuta dżemu. Czy potrzeba czegoś więcej?
Hetman

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger