marca 31, 2016
marca 30, 2016
marca 29, 2016
marca 29, 2016
marca 23, 2016
marca 23, 2016
marca 21, 2016
Tort biszkoptowy z bezą i śmietanowym kremem
Dziś dzień wiosny, albo jak ktoś woli dzień wagarowicza. Na wagary poszłam tylko raz, ale za to całą klasą. Nie to, co mój mąż, który przygodę z wagarowaniem zaczął w wieku 5 lat (podobno koleżanka z przedszkola go namówiła) :) No cóż...data urodzin zobowiązuje...
Każda okazja jest dobra, by zrobić tort. A zatem do dzieła!
Każda okazja jest dobra, by zrobić tort. A zatem do dzieła!
marca 21, 2016
marca 20, 2016
marca 20, 2016
Tort urodzinowy
Tort...wiele osób przeraża to słowo i na samą myśl o własnoręcznym wypieku dostają dreszczy. Odczarujmy go! Najprostszy tort to biszkopt nasączony herbatą z cytryną i przełożony bitą śmietaną.
A potem modyfikujemy wersję podstawową: do śmietany można dodać czekoladę, mus owocowy, mascarpone; śmietanę zamienić na masę maślaną; biszkopt nasączyć alkoholem, posmarować dżemem, dodać orzechy...kombinacji jest wiele. I uwierzcie - nawet ten najzwyklejszy będzie o niebo smaczniejszy,
a na pewno zdrowszy niż sklepowy. Zatem, do dzieła!
A potem modyfikujemy wersję podstawową: do śmietany można dodać czekoladę, mus owocowy, mascarpone; śmietanę zamienić na masę maślaną; biszkopt nasączyć alkoholem, posmarować dżemem, dodać orzechy...kombinacji jest wiele. I uwierzcie - nawet ten najzwyklejszy będzie o niebo smaczniejszy,
a na pewno zdrowszy niż sklepowy. Zatem, do dzieła!