grudnia 10, 2016

Ryba w sosie z ananasem i cebulą

Dziś mam dla was przepis na rybkę w pysznym sosie z ananasem i cebulą. Być może takie połączenie jest dla niektórych zaskoczeniem, ale uwierzcie mi - te smaki świetnie ze sobą komponują. Podduszona cebulka oddaje swoją słodycz, ananas ją uzupełnia, a jednocześnie przełamuje, a ...keczup! wszystko pięknie łączy, dodając pikanterii! Niewątpliwą zaletą tego dania jest czas i to, że sos świetnie nadaje się do odgrzewania. To świetna, niebanalna propozycja na wigilijny stół. Bo kto powiedział, że przyrządzając 12 tradycyjnych potraw mamy spędzić kilka dni w kuchni? :) Jeśli boicie się, że sos może nie posmakować waszym gościom, nie polewajcie nim ryby, a podajcie w osobnej miseczce i postawcie obok. 

Ryba w sosie z ananasem i cebulą

 Ryba w sosie z ananasem i cebulą

[podaję składniki na sos, ponieważ każdy ma swoje rybne upodobania; rybę smażę lub piekę i potem polewam sosem lub stawiam go obok; sos dobrze się odgrzewa i smakuje także na zimno]
  •  puszka ananasa
  • 4 małe cebule
  • dobry keczup pikantny (ja zazwyczaj używam tych w słoikach)
  • łyżka oleju
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę (ostatnio teściowa podpowiedziała mi patent, jak nie płakać przy jej krojeniu - wystarczy robić to przy zapalonym palniku gazowym! Działa!) Wrzucam na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażę od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. W tym czasie kroję ananasa w zgrabną kostkę. Gdy cebula jest już miękka, dodaję do niej ananasa, mieszam i chwilę smażę. Dolewam 2-3 łyżki soku ananasowego. Następnie całość zalewam keczupem do smaku. Ma być słodko, kwaśno i pikantnie :) Jeśli keczup jest kiepskiej jakości (czego nie polecam! natomiast zachęcam do czytania składu i kupowania produktu o wysokiej zawartości pomidorów i bez niepotrzebnych dodatków) to można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, żeby uzyskać ładny kolor.
Ryba w sosie z ananasem i cebulą

5 komentarzy :

  1. Lubimy i rybę i ananasa ale jeszcze tych dwóch smaków ze sobą nie łączyłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie jest super pyszne! Potwierdzam :) jadłam tą rybkę u Tej Pani :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze chyba takiego połączenia nie miałem okazji jeść ale jeśli nadarzy mi się okazja to jak najbardziej ją spróbuję. Bardzo zachwalam sobie także łososia wędzonego o smaku paprykowym https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-wedzony-na-goraco-o-smaku-paprykowym/ gdyż ja bardzo lubię takie wyraziste dania.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger