grudnia 05, 2016

Piernik

Jeśli zapomnieliście/nie zdążyliście nastawić w listopadzie ciasta na piernik staropolski, a chcecie w święta cieszyć się smakiem piernika to ten przepis jest dla was. Spokojnie możecie upiec go nawet w Wigilię rano i będzie pyszny, ponieważ nie potrzebuje czasu, by zmięknąć. Nie wymaga leżakowania i innych czarów-marów by był jadalny na czas, a nie w okolicach Wielkanocy :) Ten jest pulchny i puszysty od razu. Można go przekroić i przełożyć dżemem lub zostawić w całości. W obu wersjach jest pyszny. Uwierzcie mi, wypróbowałam wiele przepisów na pierniki i zawsze wracam do tego. Jest to takie moje kryzysowe ciasto - kiedy muszę coś szybko upiec, bo wiem, że zawsze się uda! 

piernik bez leżakowania

Piernik

  • 30 dkg mąki
  • 4 jajka
  • 1 szk cukru
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki karmelu (można pominąć)
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier, margarynę, miód, karmel i olej umieszczam w garnku i rozpuszczam. Mieszam od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie oddzielam żółtka od białek. Z białek ubijam pianę. Do ostudzonej masy (do garnka) dodaję żółtka, mąkę, śmietanę, przyprawę do piernika, sodę i proszek. Mieszam mikserem, żeby wszystkie składniki się połączyły. Odkładam mikser i łyżką przekładam do ciasta ubitą pianę i delikatnie mieszam. Gotowe ciasto przelewam do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 st C około 40 minut lub dłużej (do czasu, aż wbita w środek wykałaczka będzie sucha). Jeśli z wierzchu zacznie się przypalać, można przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu pierniki odstawiam do ostygnięcia. Potem kroję na pół i przekładam podgrzanym dżemem (tym razem ciasto przełożyłam konfiturą z papierówek wymieszaną  z dżemem mirabelkowym). 
Polewam polewą.
Do ciasta można dodać orzechów włoskich i rodzynek.
piernik

piernik
 

6 komentarzy :

  1. Nigdy nie pamiętam, że już pora nastawiać piernik, więc to przepis w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie się nigdy nie chce robić wersję staropolską, dlatego zawsze piekę taką szybką i to w ilościach hurtowych;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda. Bardzo fajny i szybki przepis. Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My zawsze piernik robimy na ostatnią chwilę xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie szukam przepisu na piernik last minute, z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger