listopada 29, 2016

Pieczone ziemniaki

Bardzo lubimy pieczone ziemniaki. Do obiadowego mięsa jak znalazł, choć smakują też solo lub w towarzystwie surówki. Wydawać by się mogło, że nie ma nic trudnego w ich przygotowaniu, ot, żadna filozofia, jak niektórzy mawiają. Ale okazuje się, że ziemniak ziemniakowi nierówny i trzeba mieć na niego sposób, żeby otrzymać chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze! I ja wam ten sposób zdradzę :) 

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • olej
Ziemniaki obieram, myję, większe kroję na pół, mniejsze zostawiam całe. Gotuję je w osolonej wodzie około 10 minut. Delikatnie odcedzam (nie potrząsam, ani nie odparowuję, żeby się nie rozleciały) i zostawiam do ostygnięcia. Na blachę do pieczenia wlewam 1-1,5 cm oleju. Wykładam ziemniaki i każdy dokładnie obtaczam w tłuszczu. Dodaję czosnek i rozmaryn i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piekę około 40 minut. W połowie odwracam ziemniaki na drugą stronę. Można też od czasu do czasu je przemieszać, żeby na nowo pokryły się olejem. 
Pieczone ziemniaki
 

4 komentarze :

  1. Prosto i smacznie, bardzo lubię pieczone ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochamy pieczone ziemniaki a z hummusem to już w ogóle obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Od razu nabrałam ochoty na takie ziemniaczki. Świetny sposób na idealne pieczone ziemniaki. Przygotowuje je w bardzo podobny sposób. Zawsze wychodzą idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. CÓŻ, UWIELBIAM PIECZONE ZIEMNIAKI, NAJLEPIEJ Z ROZMARYNEM. SĄ WSPANIAŁE <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger